Как да влезем в работен режим след почивка?

Трикове, с които да направите прехода от плажа към офиса много по-лесен

След ваканция на брега на морето и под ярките слънчеви лъчи, последното нещо, за което ти се иска да мислиш, е работата, която те чака в офиса. Но колкото и да искаме почивката да трае вечно, винаги идва момент, когато трябва да се върнем в  реалността и да открием начините за по-лесно преминаване в работен режим. В идеалния случай преди да затворим компютъра и да потеглим на път сме се уверили, че всичко е наред, свършили сме задачите в срокове и сме оставили нотификация за датата на връщане. Все пак добре е първите няколко дни в офиса да започнете с по-старите проекти и да навлезете първо в това, което се е случило докато ви няма. За да избегнете чувството, че сте претоварени, оставете новите задачи за по-късно, когато се почувствате малко по-подготвени.

А ето и няколко конкретни трика, с които връщането в офиса няма да се превърне в огромен стрес за организма и психиката ви:

Върнете се от ваканцията си един ден по-рано

Макар че вероятно бленувате за този допълнителен ден на плажа, може би е по-добра идея да се върнете един ден по-рано, за да се аклиматизирате, преди да се върнете обратно в офиса. По този начин, не само че имате възможност да разопаковате, изперете и подготвите на спокойствие всичко за първия работен ден, но и може да наваксате с няколко електронни съобщения вечерта.

Не се опитвайте да се справите с всичко едновременно

Разбира се, ще имате струпани хиляди неща на главата, но помнете, че няма да можете да направите всичко още в първия ден на работното място. Решете кое е най-важното и свършете него преди всичко друго. Така ще се почувствате много по-добре, а след това постепенно си създайте план на задачите по степента на важност. Също така, не забравяйте да планирате срещите си чак на втория ден, за да не се разкъсвате между срещи и административни отговорности.

Възобновете рутината си

Може и да е трудно да се върнете към рутинните неща в първия ден, но се оставете на естествения си ритъм. Обикновено той се възобновява на втория или третия ден и създава чувстото за по-голяма продуктивност. Отделете си време сутрин да изпиете кафето си на спокойствие и задължително прекарайте обедната почивка извън офиса, за да се освежите.

Почистете и приоритизирайте електронната си поща

Със сигурност след отсъствие електронната ви поща е задръстена с десетки и дори стотици мейли. Започнете с тези, изпратени веднага след като сте заминали за почивка, и завършете с последните, които сте получили. По този начин ще може да проследите хронологично отговорите или актуализациите на теми и въпроси, които може би вече са уредени във времето. Останалите наредете по важност.

Премахнете ненужните дразнители, които отвличат вниманието ви

За да направите прехода си обратно към работа по-гладък, добре е да си оставите време и да си осигурите спокойствие. Така ще можете да наваксате нещата много по-бързо и ефективно, без да се притеснявате на всеки пет минути. Изключете мобилния си телефон, затворете всички профили в социалните медии и всички компютърни програми и приложения, които не са ви нужни.

Не се изключвайте съвсем от ваканционния режим

Не е нужно в момента, в който пристъпите в офиса, да забравите, че сте били изобщо на почивка. Донесете си нещо от ваканцията, което да ви развеселява, планирайте вечер след работа с приятели навън или нещо друго, което да очаквате с нетърпение. Няма нужда да тъжите за свободното време, защото трябва да помните, че винаги може да си организирате нещо забавно и в бъдеще.

Осигурете си достатъчно време за качествен сън

Последното нещо, което трябва да правите, е да загубите съня си в притеснения от многото работни задачи. Уверете се, че си отпочивате добре и с търпение и време се нагласете обратно в обичайната си рутина.

Връщането на работа след период на почивка (особено, когато е по-дълъг от 4-5 дни) си изисква време за нагласяне, така че не се претоварвайте и си дайте спокойствие.

Източник: mallplovdiv

Exit mobile version