Испанската изложба GIGA в крайна сметка ще се състои

Проектът на художника Хинес Лиебана и пианистката Мария Долорес Гайтан намери своето място в Пловдив и то като част от програмата на Европейска Столица на културата

Иво Дернев

Испанската изложба GIGA на художника Хинес Лиебана и пианистката Мария Долорес Гайтан ще се случи в Пловдив като част от програмата на Пловдив ЕСК 2019 в края на октомври тази година.

Директорът на Институт Сервантес – Хавиер Валдивиесо посети Дом на Културата Борис Христов заедно със Светлана Куюмджиева и Виктор Янков от Фондация Пловдив 2019

Днес директорът на Институт Сервантес – Хавиер Валдивиесо посети Дом на Културата Борис Христов заедно със Светлана Куюмджиева и Виктор Янков от Фондация Пловдив 2019, за да огледат пространството за изложбата и концерта. От тях разбрахме, че на 22 октомври 2019 там ще се състои концертът на Мария Долорес Гайтан, пиано и Марио Хосен, цигулка, на който гост ще бъде генералният директор на Институт Сервантес – Кармен Ногуеро.

Въпреки спекулациите в медиите, явно испанският проект намери своето място в Пловдив и то като част от програмата на Европейска Столица на културата. Припомняме, че председателят на Дружеството на пловдивските художници алармира че се заражда международен скандал, тъй като испанският проект оставал на улицата заради липса на изложбена площ. Международен скандал обаче няма и тя ще се състои. Самата Фурнаджиева не е присъствала на днешната среща в Дома на културата. Домакини на директора на Институт Сервантес  Хавиер Валдивиесо са били само хората от екипа на Пловдив 2019.

Проектът ГИГА, име породено от алегорията, която представлява артистичният съюз между двама души от Кордоба, Испания – Гинес и Гайтан. По повод Европейска Столица на Културата за 2019, в Пловдив се представя мулти-жанрово събитие, което има за цел да укрепи още повече българо-испанския съюз и да въведе две артистични дисциплини по оригинален и атрактивен за българските граждани начин. Чрез художествена изложба и пиано концерт ще се пренесе частица от испанските и кордобски корени. През Октомври Пловдив ще бъде домакин на най-доброто от живописното творчество на Гинес Лиебана – пейзажи и очертания пресъздаващи испанската земя и неусетно пренасящи наблюдателя в столицата Кордоба.

Очаквайте подробности.

Exit mobile version