Здравко Димитров срещу Славчо Атанасов на балотаж, район „Тракия“ избра кмет на първи тур

Неочаквано БСП може да са втора политическа сила в Общинския съвет

Здравко Димитров и Славчо Атанасов ще се борят на балотажа за кмет на Пловдив. Паралелните преброявания и все още обработваните официални протоколи към ранната сутрин на понеделник дават сигурни резултати от вота на пловдивските избиратели на Местни избори 2019. Разликата между двамата е около 36 срещу 16%.

На трето място остава Дани Каназирева с около 11%, след нея е кандидатът на БСП Николай Радев с около 10%, Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски“ с 8%, а издигнатите от Демократична България и Кауза Пловдив адвокат Атанас Костов и Николай Бухалов се борят за шестото място с по 5%. Освен тях, над 1% се очаква да има и кандидатът на ДПС Милен Иванов.

Ситуацията в Общинския съвет

Известна яснота, макар и да са възможни размествания, има и при публикуваните в сайта на ЦИК обработени протоколи – около 44% реални резултати. Първа политическа партия остава ГЕРБ с около 30% от вота на пловдивчани. Изненадващо втори в Пловдив може да излязат БСП за България с около 13%. На трето място остава местната коалиция, издигнала Славчо Атанасов НФСБ-ВМРО, които събират около 10%, с около 1% повече от Съюз за Пловдив на Дани Каназирева. С приблизително същия резултат са и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ на Георги Колев и Коалиция Кауза Пловдив на Георги Титюков – около 9%.

Най-вероятно на седмо място ще остане дясното обединение Демократична България с малко над 6% от вота на пловдивчани. На ръба за влизане в Общинския съвет са три партии: ДПС, които при 52% обработени протоколи в ЦИК имат 3%, но при тези малки разлики са по-големи размествания, спрямо по-големите партии, както и Коалиция „Ние, гражданите“ и ВОЛЯ. Така общинският съвет ще бъде съставен от между 7 и 9 или 10 партии.

При тези резултати и тази бройка партии в Общинския съвет, разпределението ще е следното: ГЕРБ 16 съветника, БСП – 7, НФСБ-ВМРО – 6, Съюз за Пловдив – 5, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ – 5, Кауза Пловдив – 5, Демократична България – 3, ДПС – 2, „Ние, Гражданите“ – 1 и ВОЛЯ – 1.

Тук резултатите не са толкова сигурни – общата картина едва ли ще се промени, но малки процентни разлики могат да променят крайната бройка общински съветници с един или двама души, както и дали двете малки партии – „Ние, Гражданите“ и ВОЛЯ ще преминат бариерата за влизане в местния парламент.

Гласуването за районни кметове

Изключително интересна е ситуацията по районите, анализирана на база 52% обработени протоколи в ЦИК. От първи тур район „Тракия“ избра стария си кмет Костадин Димитров с над 58%. Конкурентите от НФСБ-ВМРО и БСП събират по около 9%. Това, обаче, е единственото място, в което има победител на първи тур.

Интересен е резултатът в „Южен“ на досегашния кмет Борислав Инчев, който се очаква да събере около 17%. Победител в първия тур е Костадин Язов с около 30%, което означава, че между двамата ще има балотаж. Любопитно е, че близо зад Инчев са цели 3 други силни кандидатури с по 10%, т.е. гласовете за районни кметове в „Южен“ са изключително разпилени – това са Илиян Велков от ЗС „Александър Стамболийски“, Ангел Иванов от БСП и Емил Парасков от Съюз за Пловдив.

Със силен резултат, но отново на балотаж, е и кандидатът за район „Северен“ Стоян Алексиев, събрал около 37% от гласовете. Новото е, че той ще се изправи на балотаж срещу кандидат на БСП – Атанас Баташки, получил около 13% от гласовете.

В подобна ситуация, според досега обработените протоколи, е и в район „Западен“ – кандидатът на ГЕРБ Димитър Колев има около 37% и ще се изправи срещу БСП в лицето на Десислава Йорданова. Много близо зад нея са бившият районен кмет Десислава Желязкова и Иван Запрянов от ЗС „Ал. Стамболийски“, така че там разликата може да се стопи.

Най-несигурна е ситуацията в „Източен“, където ще се брои до последно. С около 25% победител е Иван Стоянов от ГЕРБ, но второто място ще е много оспорвано – 2 кандидата имат почти равни резултати: Жана Папазова от ДПС и Илия Матаков от ЗС „Ал. Стамболийски“, близо е и Йордан Василев от БСП.

В район „Централен“ настоящият кмет Георги Стаменов от ГЕРБ постига силен резултат, но не му достига за победа от първи тур – около 40%. Почти сигурно втори е Георги Титюков от Кауза Пловдив.

Така в Пловдив ще има балотаж за кмет и 5 районни кметства. Във всички тях победител на първи тур са кандидатите на ГЕРБ, а съперниците ще им се оформя да бъдат – 2 от БСП, по 1 от „Кауза Пловдив“, НФСБ-ВМРО и ДПС.

Размествания в листите за съветници

В някои листи са възможни и размествания в листите. Тук данните са още по-деликатни от броя на общински съветници, тъй като понякога буквално става дума за 4-5 гласа. В листата на ГЕРБ голям скок от по-долни позиции могат да направят кандидатите Красимир Тодоров (преференция 143) и Костадин Янев (преференция 145), а сравнително слаб преференциален вот при 52% обработени протоколи получават Иглика Казанджиева, Златин Велев и Стефан Дедев, които могат да паднат надолу в листите.

Листата на втората политическа сила в пловдивския парламент БСП също може да претърпи промени. Силен резултат постига поставеният чак на 12 място от съпартийците си Иван Петков, който почти сигурно ще бъде втори. Петя Манева също има силен резултат. Ниски резултати в първата седмица имат Ангел Иванов, Димитър Чолаков и Йордан Василев.

Размествания вероятно ще има и в другите партии. В третата партия – НФСБ-ВМРО силен резултат прави Камен Шишманов, поставен на десето място в листата. Възможност за голям скок имат също Валентина Наскова и Диян Станев. В листата на „Демократична България“ също е интересно – освен водачът с гарантирано място Йордан Иванов, висок брой преференции има и известният директор на Математическата гимназия Ивайло Старибратов, както и издателят Манол Пейков. Близо зад тях към момента е стоматологът Веселка Христамян и кандидатът за кмет Атанас Костов.

Exit mobile version