Здравко Димитров: За две години Пловдив може да се водоснабдява от Въча

Кметът  събира депутати, общински съветници и граждани на обсъждане на проекта

Спас Гърневски обясни, че досега Пловдив е щял да има вода от Въча, но Иван Чомаков не е подписал договора за финансиране

„ Събираме депутати от Пловдив и областта, общински съветници и граждани на обществено обсъждане на проекта за водоснабдяване от язовир Въча. Това трябва да се случи през февруари”, заяви днес кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че този проект ще е основен приоритет в мандата му.

„И среднощ да кажеш, и среднощ идваме. Това е най-важното нещо за Пловдив. Така Пловдив ще е единственият град, който ще има два варианта за чиста вода- чрез сондажи и от язовира. Ще е най-обезпечения град с хубава вода”, подкрепи го народният представител Спас Гърневски след честване рождения ден на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Общината днес. „100 години напред ще имаме вода”, отбеляза веднага след него Зико.

Гърневски припомни, че за водоснабдяването от Въча се работи от много време.

„По мое време, през 1996г.,  правителството го вкара в средносрочната програма и стана гарант за проекта, а финансирането щеше да бъде през МРРБ. Не цитирам кой беше следващият кмет след мен, но не му хареса, че финансирането няма да минава през Пловдив, а през София, и въобще не се явиха да подпишат договора с банката. Сега водата от Въча щеше да е тук”, каза бившият кмет и настоящ депутат Спас Гърневски. И, разбира се, без да назовава името му посочи като виновник проектът да не е реализиран досега наследника си д-р Иван Чомаков.

„ За първи път като бях областен управител го включих в краткосрочната програма. След мен областният управител го извади. След това аз отново го поставих на дневен ред въпроса. Сега трябва да се обединим всички, независимо кой кога е на власт и от коя партия е. Кризата в Парник показва, че това е един от най-важните проекти за Пловдив”, допълни Здравко Димитров.

По изчисления на двамата проектът, който включва 18 километра тръбопровод, може да бъде приключен за 2 години.

В момента стартира проектното проучване, а след това ще стане ясно каква ще е стойността за реализацията на проекта. През 90-те години стойността му е била 70 милиона долара. Димитров и Гърневски смятат, че и днес цифрата ще е приблизително същата. Първият проект през 1996г. е бил за 30 километра тръбопровод.

Димитров отново върна темата за кредитната линия от Европейската инвестиционна банка , като подчерта, че важните проекти ще се реализират, но трябва да се реши дали това да стане със средства от бюджета, или със заем. „Дали развитието на Пловдив ще върви бавно като река Марица или ще теглим заем и да направим нещо хубаво, за да остане”, отвори въпроса кметът.

Exit mobile version