Екопротестърка отнесе глоба (СНИМКИ)

Пловдивчанката прегърна дърво, за да не допусне машините на ОП „Градини и паркове“, наложи се намесата на полицията

Утрото на улица „Янко Сакъзов“ на Игнажден започна със звук на резачки, скандал и намесата на органите на реда. Случката се разигра в отсечката заключена между пресчките „Митрополит Натанаил“ и „Жан Жорес“, видя репортер на Под тепето.

Вишка и камион на общинското предприятие „Градини и паркове“ пристигна с бригада работници днес, за да се извърши сеч на две дървета, на които имаше предварително залепени обяви, че ще се извършват дейности и гражданите да не паркират от тази страна на еднопосочната улица с цел да не пречат на работата.

Пловдивчанка от съседната кооперация се облегна на едно от дърветата, за да не допусне машините да го отрежат. Тя викаше „Ние живеем тук, няма да ни режете дърветата!“

Наложи се намесата на полицията. На адреса пристигна патрулна кола на Второ районно с двама униформени и още трима служители на Общинска охрана мястото, а междувременно изскочиха други съседи и работещи и собственици на търговски обекти на улицата.

Докато единият полицай разговаряше с протестиращата жена, тя повтаряше „Извикайте кмета!“, а зяпачите отвръщаха със „Сложете ѝ прангите“.

Накрая екоактивстката отнесе акт и се прибра в дома си.

От „Градини и паркове“ потвърдиха пред Под тепето, че премахват две дървета от рода Японска акация, или Японска софора, като работят по график зададен от еко отдела на администрацията на района и по заповед на кмета на „Централен“.  Става дума за дейности по одобрен инвестиционен проект за имота на ул.“Янко  Сакъзов“ № 38. Дърветата пречат за входа на гража и вход на сградата.

Освен това вече са „с изтекъл живот“, обясни собственикът на къщата, който е проходил цялата законова процедура и е платил обезщетение на Общината в размер на 7000 лева.

Двете стари дървета са пред къщата, в която загина при пожар на 12 срещу 13 декември 2017-а година 65-годишният бивш собственик, за който се знаеше, че води клошарски начин на живот и прибира братя по съдба. Тогава огнеборците спасиха други четирима мъже, които са пили с него в дома му. Сградата стои необитаема от тогава, със счупени прозорци и следи от пожара.

Темата с дърветата на Пловдив се превърна в особено болезнена през последните години, а хората вече се борят за всяко дърво. Организират се протести, пращат се сигнали, правят се скандали не само по повод рязането на дървета, а и за нерязането. ОП-то и районните кметства са залети от сигнали за опасни дървета и клони, който чакат да бъдат отрязани.

Предприятието извършва каквато и да била сеч само по заповеди на районните кметове и одобрен график от съответните екоотдели, които са извършили предварително обследване на всяко дърво, напомнят от „Градини и паркове“ .

Съвсем отделен е въпросът, че в годините назад дървесната растителност по пловдивските улици не е подменяна.

Exit mobile version