Възраждането на суинг танците

През последните няколко години в танцувалните зали по цял свят звучи суинг джаз

Суинг танцьорите стават все по-многобройни, като в някои държави достигат десетки и даже стотици хиляди

Как набира популярност този доскоро забравен стил?

Първата вълна на суинг треската превзема света през 30-те и 40-те години на миналия век. Популярната музика тогава е била суинг джаз и на нея са се танцували много различни стилове като Линди Хоп, Шаг и Балбоа. Заведенията, балните зали и даже улиците са били изпълнени с танцьори, вдъхновени от приповдигащите ритми на джаза.

Холивуд също е заразен, като много от популярните филми в този период включват музикални и танцови изпълнения. Еуфорията продължава до средата на 50-те, когато суингът постепенно е изместен от нови стилове като Бибоп и Рокендрол. Не след дълго суинг танците излизат от популярност, останали запечатани само в черно-белите снимки и старите филми.

През 80-те години на миналият век обаче започва един истински суинг ренесанс. Малък брой ентусиасти в различни точки на света едновременно намират вдъхновение във всички тези стари ленти. Ню Йорк, Лондон и Швеция са най-горещите точки, откъдето успяват да издирят старите танцьори от 30-те и 40-те и да ги направят свои учители. Започват да се формират школи в различни градове и на различни континенти, като постепенно суингът отново превзема света. Глобалното суинг общество днес се разраства експоненциално, обединено от идеята за искрено забавление.

Суинг треската не подминава и България. Днес тези танци се практикуват в София, Пловдив, Русе и Бургас, където местните общности стават все по-големи. Залите редовно се пълнят с нови начинаещи танцьори, които не след дълго превземат дансинга на локални и международни събития. Всеки желаещ може да стане част от тях като се включи в новите курсове. Ако и ти искаш да пробваш, запиши се на курс за начинаещи, стартиращ на 17-и Септември ​тук​.

Exit mobile version