Връчват награда „Пловдив” и за съвременни перформативни и мултижанрови изкуства

10 000 лв. премия с приза за цялостен принос предвиждат промените в статута на най-престижните градски отличия в сферата на културата

Съвременните перформативни и мултижанрови изкуства влизат като отделна категория  в награди „Пловдив”. Това предвижда проектът за промени в статута на най-престижните градски отличия в сферата на културата, който е публикуван на страницата на Община Пловдив и е предложен за обществено обсъждане. Новите регламенти на наградите „Пловдив” са утвърдени от кмета Здравко Димитров, като те предвиждат статуетки да се дават в общо 12 категории, или с две повече от досегашните. Новият проект дава възможност за удостояване  със  специална награда „Пловдив“  за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата, която ще върви с премия от 10 хиляди лева. Промените в статута вероятно са предизвикани от инициирания от общината дебат за бъдещето на наградите с участието на пловдивски  творци. Те заявиха, че е необходимо присъждането на приза да бъде съобразено с новите условия и процесите на развитие на културата и изкуството.

Според условията в новия проект за статут наградите „Пловдив” отличието няма да се присъжда посмъртно. Освен това са редактирани и разширени  някои от категориите, които стават: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика и танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство; Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства.

По традиция награди „Пловдив” се връчват  в навечерието на 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. От общината се застраховат, че награда „Пловдив” няма да се присъжда при липса на значим художествен факт в съответна категория през предходна календарна година.  Специална награда „Пловдив“ пък няма да се връчва при липса на изключителни постижения.

Exit mobile version