Арх. Абаджиев: Никой от общината не ме е търсил относно авторските права на кино Космос

Ние сме пуснали писма към администрацията, че сме отворени за разговори, но диалог няма. Тази емблематична сграда трябва да оживее- дължим го в памет на арх. Шинков, обясни той

Той вече е влязъл в разговори с младите архитекти, спечелили конкурса миналата година- би работил в симбиоза с тях

„ Никой от общината не ме е търсил относно кино Космос”. Този отговор на арх. Тодор Абаджиев, който държи авторските плава за знаковата сграда на проектанта арх. Любомир Шинков, илюстрира какъв е интересът на новата местна власт към мечтата за ново бъдеще за киното. Администрацията има намерение да пренасочи определените в бюджета за технически проект средства към други дейности именно с мотива, че има неясноти около правата на постройката. Но пък не си е направила усилието да потърси този, който ги държи и видимо не иска да влезе в проблема.

„ Ако го отрежат техническото проектиране ще е много лош сигнал. Всички искаме да видим как това пространство оживява. Всички сме израснали около и в емблематично кино, тази знакова сграда. Най-малко го дължим в памет на арх. Шинков”, подчерта пред Под тепето арх. Тодор Абаджиев.

„ Нямаме диалог с общината. Ние, чрез нашите юристи сме пуснали писма към администрацията, че сме отворени за разговори и очаквам да ме поканят такива. Ако влезем в диалог бихме могли да намерим формулата. Вече сме го направили с колегите, спечелили конкурса миналата година. Те ме потърсиха. Млади хора и аз ги уважавам. Приятел съм с бащата на един от младите архитекти. Казах им кака- каквото и да стане, вас няма да ви пренебрегна, проявили сте творчество. Ще трябва да търся симбиоза с тях, да не бъда увълчен архитект, който не уважава мнението на другите. Чакаме. Не съм много голям оптимист, но все пак се надявам да бъде намерен някакъв начин сградата да оживее. Надява се на някакви разговори все пак” , заяви арх. Абаджиев.

Той смята, че е наложително киното първо да има добро планово задание като функции в него. „ Другото е сбъркана система на мислене. Става провинциална история. Трябва да се напипа точно пулсът на града и да се установи какво трябва да има в този център за култура. Дали ще е от Скандинавски тип, отворено за всички, или ще е нещо, което някой ще менажира така, че   няма да носи приходи. Важното е дали ще решим тази сграда да се самоиздържа”, подчерта арх. Тодор Абаджиев.

„ В Пловдив това, което не го разбираме, го мразим. Ако мислим по малко по- различен начин, много работи ще се сбъднат. А не само да критикуваме”, заяви на финал арх. Абаджиев.

Exit mobile version