ЦИК за балотажа в „Централен“: Явно е някаква грешка

От щаба на Кауза Пловдив подготвят жалба до Централната и Общинската избирателни комисии

Тодор Стоилов от БСП за България: Благодаря на ОИК, но няма как да отида на балотаж

Таня Грозданова

Първият, вторият и третият по гласове в район „Централен“ разбраха от Под тепето, за меко казано „странното“ решение на ОИК Пловдив, с което се определят двамата, кандидата кметове, които отиват на балотаж.

Припомняме, че днес след обяд в сайта на Общинската избирателна комисия е публикувано Решение № 242 Насрочване на втори тур на изборите за Кмет на Район Централен, с което се определят допуснатите кандидати на 3.11.2019-а година.

Според решението това са:

Според официалните резултати, публикуване на страницата на ЦИК при 100% обработени протоколи на балотажа със сегашния кмет на район „Ценрален“ Георги Стаменов трябва да се яви съименика му Георги Титюков от Кауза Пловдив, който събра 15.70% от вота, или 4 062 гласа, което е с близо 1120 повече от кандидата на социалистите.

Под тепето потърси и тримата за коментар. Оказа се, че Георги Стаменов, Георги Титюков и Тодор Стоилов разбраха от нашия репортер за казуса.

Георги Стаменов определи решението като „странно“ и предположи, че става дума за техническа грешка. Освен това добави, че няма информация и не вярва основният му опонент, с който се състезава и на втори тур на предишните местни избори през 2015-а, да се е отказал.

Кандидатът, който според ОИК отпада от надпреварата, въпреки че е на второ място по брой гласове Георги Титюков разказа, че след като не е успял да се свърже по телефона с ОИК е отишъл на място, но там е бил само охраняващия полицай. Очаква се комисията да отвори врати отново утре в 10 часа.

„Свързахме се с Централната избирателна комисия. С любезна служителка на име Севинч Солакова, която след проверка на данните при тях, каза ,че най-вероятно е станала грешка в ОИК. Сега подготвяме обжалване на въпросното решение,“ разказа Георги Титюков.

Междувременно Под тепето се свърза с неочаквано достигналия до балотаж Тодор Стоилов. Младият социалист също остана изненадан от решението на ОИК.

 „Благодаря за доверието на ОИК, но няма как да отида на втори тур,“ коментира с усмивка той.

По думите му, данните от паралелното преброяване на партията съвпадат с официално обявеното от ЦИК трето място за него.

Exit mobile version