Съюзът на ландшафтните архитекти иска създаване на дирекция „Зелена система” в общината

За да бъде един град достатъчно озеленен има нужда от 20кв.м. на жител зелени площи, категорични са експертите

Съюзът на ландшафтните архитекти – дружество Пловдив внесе предложение за създаване на дирекция „Зелена система“ в Община Пловдив. Според тях градът има нужда от квалифицирани ландшафтни архитекти, които да се грижат за опазването, поддържането и създаването на зелени площи.

„ Очевидната липса на квалификация в досегашния метод на управление е повече от очевидна – презастрояване, липсващи задължителни зелени площи към всяко ново строителство, изключително некачествено поддържане на съществуващите зелени площи и междублокови пространства, ежедневно осакатяване на улични дървета, ежегодно зацветяване с милиони цветя на ненужни места. За да се промени всичко това ние настояваме за създаване на Дирекция, която да контролира изцяло зелената система на града – експертно, в екип, поетапно и планово изпълнение за всички видове работи”, смятат от Съюза на ландшафтните архитекти.

Те подчертават, че отпусканите средно 7.5 милиона лева годишно могат да бъдат разходвани по много по-целесъобразен начин. Настояват за правилен избор на растителност, който е  изключително важен, създаването на собствен разсадник, подобряване квалификацията на работещите в ОП „Градини и паркове“.

„За да бъде един град достатъчно озеленен има нужда от 20кв.м./жител зелени площи за широко обществено ползване, в момента в Пловдив те са около 7 кв.м./ж. Това не бива да продължава”, заявяват ландшафтните архитекти.

Exit mobile version