Световната шампионка Александра Начева ще тренира през зимата върху нова настилка

Министерството на спорта реновира двете лекоатлетически зали в Пловдив с близо 700 хиляди лева

Пловдив е столицата на българската лека атлетика и заслужава да има места за зимна подготовка, заяви министър Красен Кралев

Иво Дернев

Световната шампионка по троен скок за девойки до 20 години Александра Начева ще се подготвя през зимата върху нова настилка в закритата тренировъчна база на Ботев в спортен комплекс „Пловдив”. Днес тя тества обновената с пари от спортното министерство писта, пред погледа на министър Красен Кралев, кмета Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и зам.-кмета Георги Титюков. С държавни средства освен залата за лека атлетика на Гребната база бе ремонтирана и базата на СКЛА Локомотив на стадион Лаута.

Днес съм тук за откриването на двете закрити зали за лека атлетика в Пловдив. Това е проект, който започнахме преди повече от година първо със залата за Локомотив, която бе в много по-лошо състояние. Там инвестицията бе много по-голяма. 525 хиляди лева струваше да се изгради почти изцяло наново базата на Лаута. В залата на Ботев инвестицията е само за пистата- около 139 хиляди лева. Доволен съм, защото Пловдив е столицата на българската лека атлетика и заслужава да има места за зимна подготовка. Без да имаш нормални закрити зали няма как да очакваш от атлетите да затворят пълния цикъл от подготовка през годината, подчерта на място министъра на спорта Красен Кралев.

Той допълни, че държавното финансиране за леката атлетика ще продължи и в бъдеще, заради огромните й традиции у нас и най-вече в Пловдив. Надявам се с това да има по-голяма и силна вълна млади атлети като Александра Начева, които да тръгнат по пътя на Стефка Костадинова и Наско Търев, гиганти в българския спорт. Пожелавам на пловдивските деца да последват Габриела Петрова и Александра Начева. И двете са феноменални състезателки. Надявам се тази зала да даде повече възможност на пловдивските деца да се доближат до най-добрите резултати на българските атлети, каза още министър Кралев.

 

Exit mobile version