Под тепето вкара Николай Пловдивски в New York Times

Скандалното слово на митрополита относно посещението на папата стана известно в цял свят, след като най-престижните издания на планетата се позоваха на медията ни

Митрополит Николай Пловдивски отхвърли посещението на папата като политическо и осъди със силни думи усилията му за подобряване на връзките между църквите, пише New York Times, цитирайки Под тепето

The Washington Post : Не всички българи са доволни от посещението на папа Франциск

Иво Дернев

Скандалното слово на Николай Пловдивски относно посещението на папата, което главата на най-голямата епархия у нас определи като атака срещу православието и политическа визита, стана световноизвестно, след като някои от най-престижните издания на планетата се позоваха на Под тепето. Сред тях са New York Times, The Washington Post и Daily Mail, които цитират медията ни в репортажите от посещението на Светия отец в България и отношението на Българската православна църква към главата на Римокатолическата църква.

 „Митрополит Николай Пловдивски отхвърли посещението на папата като политическо и осъди със силни думи усилията му за подобряване на връзките между църквите”, пише New York Times, след което цитира Под тепето.

„Не всички българи за доволни от посещението на папа Франциск. Един от членовете на ръководния орган на Българската православна църква, митрополит Николай от Пловдив, втория по големина град в България, нарича посещението на Франциск „атака срещу Православието””, са казва в репортажа на The Washington Post, в който колегите отново се позовават на нас.

„Стремежът на папа Франциск да защити на мигрантите и да подобри отношенията между римокатолическата и православната църква получи студено посрещане в България в понеделник. Българският православен прелат осъди усилията на папата да обедини църквите като прелюдия към посрещането на Антихриста. А някои българи отхвърлиха апела му да посрещнат мигрантите. България, където има малко католици и често ожесточена опозиция срещу приемането на бежанци, е враждебен терен за посланието на папата. Но той го направи централна част от двудневното си посещение и го подсили с посещение на бежански център в покрайнините на столицата София преди да замине в понеделник.

„Днес пътят на мигрантите е един кръст  – кръст за човечеството и кръст на много страдащи хора,“ каза Франциск, когато се срещна с млади бежанци в центъра във Враждебна. Папата оприличи опасните им пътувания в Европа със страданията на Христос и каза, че те носят „кръста на човечеството“.

Франциск също се опита да използва пътуването си, за да оздрави връзките между католическата и православната църква, почти 1000 години след официалното им разделяне, но изглежда не успя да постигне много напредък. В неделя се срещна насаме с българския православен лидер патриарх Неофит. Но православната йерархия нареди на свещениците си да не се покланят с него, оставяйки Франциск да се моли сам в катедралата „Св. Александър Невски“ в София.

След това в понеделник високопоставена фигура в Българската православна църква, митрополит Николай Пловдивски, отхвърли посещението на папата като политическо и осъди със силни думи усилията му за подобряване на връзките между църквите.

„Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихриста папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него,“ каза Николай пред събраните в църква в Пловдив, втория по големина град в България.

„Как да се обединим всички?” заяви той в изявление, първо написано от Под Тепето, български информационен сайт.  „Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината.“, е част от обширния репортаж нот папското посещение на Боряна Джамбазова за New York Times.

„ Папа Франциск е начело на мирна среща в България с членове на различните религиозни общности от балканската държава и детски хор, който пее „Ние сме светът“. На срещата не се вижда присъствието високопоставен представител на Българската православна църква. Българската църква заяви, че няма да участва в никакви папски събития по време на двудневното пътуване на Франциск, въпреки че членовете на ръководното ѝ тяло го поздравиха при пристигането му в неделя”, следят събитията на живо в понеделник от The Washington Post.

След което изданието цитира Под тепето: „Не всички българи са доволни от посещението на папа Франциск. Един от членовете на ръководния орган на Българската православна църква, митрополит Николай от Пловдив, втория по големина град в България, нарича посещението на Франциск „атака срещу Православието””, пише престижната медия, позовавайки се на нас.

Думите на пловдивския владика вдъхновиха и карикатуриста Христо Комарницки, който погледна на скандалното слово с чувство за хумор и публикува свой шарж в ПрасПрес. В него той е нарисувал даровете за папа Франциск от посещението му у нас- българско кисело мляко и български кисел поп. По-добре да се посмеем, нали…

 

 

 

Exit mobile version