Площад Централен – музей на открито

След реконструкцията той се превръща във все по-любимо място на пловдивчани и гостите на Града под тепетата

Пространството пред Военния клуб и около сградата на Централна поща е основният площад на град Пловдив. Преди 9 септември 1944 г. той е носил името Цар Симеон, а след това – Червен площад. Фактическото му формиране започва през 1963 г., а няколко години по-късно се случва и цялостната му реконструкция и обособяването като площад.

В хода на работата на дълбочина от 3,5-4,5 м общо на площ над 1000 кв. м се появяват най-различни археологически находки – многоцветни подови мозайки с изображения на птици, растителност, геометрични фигури, антични улици, части на водопроводи, на жилищни сгради, понякога на две, че дори и на три нива. Най-важните открития са около подлезите – „Тримонциум“ и „Археологически“. По време на реконструкцията археолозите успяват да уточнят цялостната градоустройствена схема на античния град от римската епоха I-III в. В това време на мястото на хотел Рамада Принцес Тримонциум се е намирала крепостната стена и площадът се е намирал в покрайните на града. След Освобождението на негово място се е намирало старо турско гробище и той е представлявал голямо равно поле.

Фокусът към него се насочва през 1891 г., по времето на Първото българско изложение. Тогава на територията на гробището се прави парк, а главният вход се е намирал точно на мястото на Централния площад. След края на събитието градината получава наименованието Цар-Симеонова градина, а по този начин е кръстен и площадът, който все още изглежда по-скоро като поле. С течение на годините районът започва да се налага като централно място за провеждане на паради и чествания. Всички големи гости са минавали през него. По-мащабен ремонт на пространството е направен в периода 1963-1970 година.

Днес вече площадът отворен след последната си реконструкция и разкрива пред нас впечатляваща архитектура на две нива. Налице са два шадравана и пасивна водна атракция, която позволява „ходенето по вода” в близост до паметника на Гюро Михайлов. Хората сами могат да моделират фонтаните чрез създаване на индивидуална програма за водните и светлинни ефекти през специално устройство със сензорен екран. Самите водни атракции са достъпни за влизане. Същото се отнася и за така наречената „течаща вода”- водният ефект, който се намира в страни от двата фонтана. Посетителите могат да слязат и да разгледат отблизо разкопките в единия край, а тепърва предстои подстъпите към Одеона и Форума да се оформят и да се изгради пешеходен маршрут до Епископската базилика.

Exit mobile version