Пловдив вече притежава целия площад Централен

Общината плати „частния двор“ зад Пощата

Таня Грозданова

Сагата с частния имот на пъпа на града приключи, разбра Под тепето. Община Пловдив е приключила сделката със собствениците на терена зад Централна поща.

Сумите са преведени по сметките на собствениците преди 10 дни, отговори на журналистически въпрос на наш репортер кметът Иван Тотев.

По думите му, общинската администрация вече е влязла във владение на имота. Нещо повече – фирмата, която работи по реконструкцията на централния пловдивски площад вече е започнала да премахва старата настилка. Така и тази част от площада ще бъде обновена.

Припомняме, че  теренът бе реституиран преди повече от 20 години по времето на  областния управител Андон Андонов и горе-долу от тогава въпросът стоеше неразрешен. Спорът между собствениците на имота и общината ескалира преди близо 3 години. Техните метални магазини бяха принудително премахнати, а те обжалваха заповедтта за това в Административен съд. През февруари 2018-а Хората заградиха терена с метална ограда и сложиха табели „Частен имот.“

„Интересни неща се случват докато ме няма. Така кметът Иван Тотев коментира появилата се ограда на централния площад,  който по това време бе на молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп.

По думите му тогава на оперативка в общината му съобщили, че има входирана оферта от десетките собственици на имота зад Централна поща, чийто магазини бяха съборени с кметска заповед миналата есен. Частниците искали 1 000 000 лева от хазната за придобиване на парцела.  Три дни по-късно в кулоарите на Общински съвет кметът Тотев заяви, че Общината няма зор за оградения двор на площада. 

Нещата се ускориха в началото на  2019-а, след като бе направена нова експертна оценка на земята – близо  180 000 лева. Собствениците на имота не се съгласиха с нея  и се спазариха с местният парламент. Съветниците гласува 286-те квадратни метра да бъдат купени на цена от 600 000 лева, като сумата бъде платена в две бюджетни години.

Exit mobile version