Откриха официално първата зарядна станция за електроавтомобили в центъра, ползва се безплатно

EVN инвестира близо 36 хиляди лева в три обществени колонки

Едната е пред сградата на дружеството, другата ще е на Епископската базилика, а третата е на входа на Топлофикация

Първата зарядна станция за електроавтомобили в центъра на града функционира официално от днес. Тя ще може да се ползва от собственици на екологични возила безплатно в рамките на една година. В устройството инвестира EVN, а то се намира пред сградата на дружеството. За него има специално обособени две боядисани в зелено паркоместа, предоставени от общината безвъзмездно.

Зарядната станция бе открита от регионалния мениджър на EVN Робърт Дик и кмета Здравко Димитров. Пилотният проект на дружеството за е-мобилност включва общо три устройства за зареждане на електроамтомобили. Второто се намира на входа на Топлофикация, а третото ще бъде позиционирано край Епископската базилика, в близост до детския кът, който EVN дарява за реализирането на мащабния проект.

„Това са първите зарядни станции за обществено ползване и ние вече търсим реакциите на клиентите. Дори без активна реклама имаме първите ползватели на зярадната станция тук. Този проект ще подобри допълнително услугите ни”, подчерта Робърт Дик. Той зареди един от служебните електроавтомобили на EVN, а кметът Здравко Димитров- едно от общо трите електровозила на ОП „Паркиране и репатриране”.

„Благодаря за отношението на EVN. Безспорно това е бъдещето и ние ще вървим натам, за да подобрим качеството на въздуха в града. Искаме да станат много повече станциите. Електроавтомобилите имат привилегии- безплатно паркиране в Синя зона и липса на данъци. Сега искаме да поощрим хората да ползват такива автомобили, а повечето зарядни станции са именно стъпка в тази посока. Трябва такива да има във всеки квартал и на всеки вход и изход за града. Сега общината има три електроавтомобила, но ще се стремим при подмяна на автопарка те да станат повече, за да даваме и ние добър пример”, обясни кметът Димитров.

„ Самата станция е за два автомобила и предлага два начина за зареждане, като единия порт е бърз. Собствениците на такива автомобили ще могат да ги зареждат, докато вършат работата си или използват свободното си време за разходка и развлечения. Устройството се активира чрез апликация, която дава пълна информация на шофьорите. През нея се вижда дори на коя колонка има свободно място”, обясни Антоанета Стоянова, ръководител на проекта на EVN. Дружеството инвестира общо около 36 хиляди лева за трите зарядни станции в градска среда.

Мощността на всяка една станция е до 22 киловата (kW). Зареждането става лесно с мобилно приложение „EVN2GO. Активирането на зареждането става чрез „EVN2GO“ – безплатно приложение за мобилен телефон съвместимо с всички версии на операционни системи „Android”и “iOS”. Подробна инструкция за зареждане и стъпките за използване са налични на всяка зарядна станция, в приложението EVN2GO и на www.evn.bg

Exit mobile version