Когато един изоставен рудник се превръща в приказен пейзаж

Топлите и слънчеви есенни дни вече ще се броят на пръстите на ръката ни, а да не се възползваме от циганското лято си е направо престъпление. Затова и екипът на единствения дигитален гид под тепетата е готов с ново приключение, което ще ви смае с гледки и ще ви накара веднага да приготвите телефона за най-готиното селфи.

Рудник „Цар Асен” се намира съвсем близо до град Пазарджик. Обещаваме ви, че още с наближаването на населеното място ще бъдете впечатлени от разкриващата се навсякъде около вас панорама. Пътят на моменти  е черен и неподдържан, но отсечката не е прекалено дълга.

Той носи името си от едноименното село в непосредствена близост. В миналото тук са се добивали чрез открит способ цветни метали, но след намаляване на запасите на полезни изкопаеми е взето решение да се закрие рудника, както и много други в околността. Залят е с вода и до ден днешен въпреки горещините и засушаването си остава пълен. Важно е да знаете, че не става за къпане, защото съдържа почти всички химически елементи от Менделеевата таблица. Смята се, че дълбочината е някъде около 30-50 метра, а интересният цвят на водата се дължи предимно на съдържанието на мед.

Пейзажът, който се разкрива около водното пространство, е наистина като извънземен. В близост до рудника има невисок хълм, на който препоръчваме да се качите, за да обхванете цялата панорама с един поглед. Околността също е много красива, с нетипични за релефа оформления, главно поради рудодобивните дейности в миналото. Десетки туристи идват ежедневно, за да търсят мястото и се впускат в надпревара за най-инстаграмския кадър. До нивото на водата може да се стигне съвсем свободно, но препоръчваме да сте много внимателни.

А ние ви споделяме част от кадрите на младата двойка пловдивски пътешественици Айлин и Марин, които ни вдъхновяват за екскурзията този уикенд.