Идея: Кино Космос става дом на културата

Общината ще търси средства за това от ресорното министерство, като предостави „Борис Христов“ на Операта

Новата местна власт в Пловдив работи по нестандартна идея за бъдещето развитие на бившето Кино Космос. Това стана ясно днес след среща на кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева.

Тъй като очевидно свободни средства за реализиране на проекта за възраждане на емблематината сграда на киното няма, Общината най-вероятно ще потърси средства от държавата, в лицето на Министерство на културата.

Опциите са Градския дом на културата да бъде предоставен на Операта изцяло, а реновираното Кино Космос да поеме дейностите,  които се случват в зала „Борис Христов“.

Припомняме , че в последните дни на предходния мандат бе завършен архитектурния конкурс, който спечели проект на студио „Тектоника-Б“ – с архитектите Димитър Балджиев, Елена Павлова и Инес Чавдарова. Според идеята им емблематичната сграда в Пловдив се превръща в активно средище за култура и съвременно изкуство. Тогава екскмеът Иван Тотев заяви, че следващият кмет, който и да е той, да има готов проект и план, който единствено да изпълнява, за да се превърне сградата в културен център.

Kинo „Kocмoc“ бeшe ocнoвeн oбeĸт в инфpacтpyĸтypнaтa пpoгpaмa нa Oбщинa Πлoвдив зa Eвpoпeйcĸaтo cтoлицa нa ĸyлтypaтa 2019 г., зa ĸoйтo имaшe oтпycнaтa цeлeвa cyбcидия oт пpaвитeлcтвoтo в paзмep нa 1 млн. лв.

Exit mobile version