Двигателите на културните процеси в Пловдив и кандидатите за кметове подписват меморандум за разбирателство

В документа има описани четири конкретни мерки, с които кандидатите за градоначалници могат да се ангажират

Представители на най-големите институции и фестивали в сферата на културата и кандидатите за кметове на Пловдив ще подпишат меморандум да разбирателство следващата седмица в Дома на културата. Церемонията ще се състои на 22 октомври, само пет дни преди местния вот.

Подписването на документа идва след широката среща на хората на културата с кандидатите за градоначалници и техните щабове, на която първите представиха своята работа и разясниха как помагат за развитието на културата и туризма в града. Политиците получиха проекта за меморандума още миналата седмица с предложение, ако желаят да го допълнят или коригират. Те ще бъдат помолени да го подпишат във вторник, с което ще изразят ясно политическата си воля да създадат добри условия за развитието на културата в Пловдив и за устойчивостта на титлата Пловдив – Европейска столица на културата.

В документа има описани четири конкретни мерки, с които кандидатите за градоначалници могат да се ангажират. Културните институции и оператори настояват за продължаване на дейността на фондация „Пловдив 2019” и след 2019 г. и надграждане на нейната експертиза и капацитет, както и за приемане на бюджет за култура за 2020 г. в размер на 6% от общия бюджет на град Пловдив. Този ангажимент е деклариран на стр. 115 в книгата, с която град Пловдив кандидатства и спечели титлата Европейска столица на културата 2019 пред европейското жури. Искат още организиране на съвместна конференция за бъдещето на Пловдив като културна столица между Община Пловдив, фондация „Пловдив 2019”, културните институции и фестивали, подписали този меморандум и културните институти на държавите-членки на ЕС представени в България най-късно през декември 2019 г. На последно място настояват за приемане на правила до края на м. януари 2020 г. за тригодишно финансиране на най-значимите събития за изпълнителски изкуства в града, което да създаде условия за програмиране на продукции на значими имена от световната сцена, участие в големи европейски копродукции за изпълнителски изкуства и да позволи създаването на предпоставки за конкурентноспособност на пловдивските събития на европейската културна карта.

Exit mobile version