Водопадите около Пловдив

5 местности, където освен да се насладите на играта на вода, може да отдъхнете под сянката на вековни дървета

Какво му е нужно на човек повече в горещините от разхлаждащия ромон на водата и сянката на вековни дървета? Е, в случай че и вие сте на същото мнение, тогава летните уикенди са за откриване на нови места в близост до града. Екипът на единствения дигитален пътеводител под тепетата е винаги готов с предложения за излети и еднодневни преходи, а днес ще ви „разхладим” виртуално с няколко местенца около Пловдив. Нужно ви е единствено превозно средство, добро настроение и защо не  – принадлежности за пикник. Много от местностите са подходящи за отдъхване сред природата.

By Stellentina – Собствена творба, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49491052

Започваме с вероятно най-близкия маршрут – с. Първенец. То е само на 10-ина километра, а в самия му край по пътя за с. Храбрино се намира река Първенешка и водопадът. Няма как да объркате отбивка, тъй като там има няколко заведения и през почивните дни – доста паркирани коли. Изключително подходящо за пикник покрай реката, а ако не ви се занимава с пренасяне на храна, винаги може да поседнете в ресторантчетата. Съветваме само да сте навреме, защото събота и неделя е трудно да си намериш кътче от десетките компании и семейства.

By Shrek~bgwikiLink

Ако сте се запътили към Пампорово и Смолян в горещините, задължително се отбийте веднага след първия тунел след Бачково по шосето Асеновград-Смолян, срещу рибарника. Преходът по пътеката е сравнително лек и приятен, тъй като се върви покрай река и през гората. Отнема максимум около час нагоре. Пътят е маркиран и поддържан. Водопадът  Сливовдолското падало е висок 50 метра, като не е от мощните и пълноводните, а струята му е тясна. Водите му падат отвесно от много високи скали с червеникав оттенък, откъдето вероятно идва и името на местността – резерват Червената стена. Точно пред водопада е изградена дървена пейка с панорама към Червената скала и падащите отвисоко води.

Още една родопска дестинация – с. Устина, където в непосредствена близост до селцето може да се полюбувате и на 15 метров водопад. Отправна точка е горната част на селото и малко площадче с чешма, което се пада отдясно на преминаващата през селото малка река. Нагоре пътят е 20-25 минути. Има къде да отдъхнете и може да посетите параклиса „Свети Георги” на връщане.

By Izvora – Собствена творба, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49323705

Един от най-красивите и високи водопади в Родопите също може да се посети за ден от Пловдив. Самодивското пръскало е с пaд oĸoлo 45-50 м, ĸaтo вoдaтa пaдa пoчти диpeĸтнo, плъзгaйĸи ce пo pъбoвeтe нa cĸaлeн pид. Haмиpa ce в зeмлищeтo нa гpaд Дeвин, a водите му ce вливaт в Дeвинcĸa peĸa. Πътeĸaтa зa вoдoпaдa зaпoчвa зaд мaлĸa бeтoннa ĸъщичĸa и зeлeни мocтчeтa oтдяcнo нa ocнoвнaтa eĸoпътeĸa (Лъката). Тя е тясна и хлъзгава, но не е опасна. На места има прокопани в пръстта стълби, на други е укрепена с дървета. От беседката до водопада се върви около 15 минути. Има маркировка.

Последната ни отбивка е Сопот. Там вече подробно ви разказахме за маршрута до Сопотския водопад. Лесен и с обособени места, където да разпънете одеялото и дори за още по-голямо удобство – точно до самия водопад има беседка. Може да съчетаете разходката с посещение на басейна, похапване на вкусния сладолед от Gelato&Latte и дори изкачване с лифта. Сопот е на около 50 километра, така че няма да пътувате дълго. В града има и още един водопад, разположен на река Левица в покрайнините. Дo нeгo ce cтигa пo yлицaтa, тpъгвaщa oт вxoдa нa „Зaнaятчийcĸия ecнaф“. Улицaтa въpви пpaвo нaгope ĸъм ĸpaя нa гpaдa (ĸъм Бaлĸaнa). Tя cвъpшвa нeпocpeдcтвeнo дo пapĸингa нa жилищeн блoĸ. Oттaм дo вoдoпaдa ce cтигa зa oĸoлo 2-3 минyти. Boдoпaдът e мнoгo xyбaв, нo пpeз лятoтo пpecъxвa.

Exit mobile version