БНБ инвестира 14 милиона в изграждането на касов център край Скобелева майка

Ръководството на Народната банка направи първа копка на обекта днес

Свръх модерната база ще е готова в края на следващата година, проектът променя и градската среда наоколо

Иво Дернев

Първа копка на мащабна инвестиция на Българска народна банка бе направена днес край колелото на Скобелева майка. Стартира изграждането на първия извънстоличен касов център. Той трябва да бъде завършен до края на 2020г., след което банката трябва да освободи сградата паметник на културата на Малката главна, която още преди години бе прехвърлена на общината.

„Инвестицията е сериозна. Тя има значение не само като инвестиция на БНБ, а като цялостно развитие на района. Ние вече работим с район Тракия за озеленяване и облагородяване на околните терени. Така че инвестицията ще има по-голям ефект от преките пари, които влага БНБ тук. Пряката инвестиция е около 14 милиона, но има много съпътстващи неща, които ще се реализират съвместно с общината”, обясни председателят на Българската народна банка Димитър Радев.

„Касовият център в Пловдив ще е най-новият, който ние ще имаме във връзка с функциите, свързани с касовото обслужване на банкноти и монети. Подготовката на проекта продължи няколко години , повече от очакваното. Това, което предвиждаме да построим тук, ще отговаря на най-съвременните международни изисквания и от гледна точка на сигурност, и от гледна точка на надеждност- неща, които са изключително важни, когато става въпрос за касовото обслужване с банкноти и монети” , допълни Радев.

Касовият център ще обслужва Пловдив, областта и цяла Южна България. Вътре ще се извършва всичко, което е свързано с прибирането и съхранението на пари, включително банкноти и монети, от банки и всякакви други търговски обекти. Ще е вторият в България след този в столицата, построен преди няколко години.  В момента БНБ в Пловдив използва само трезорите от сградата на Малката главна. Тя е предадена на общината, но ще се използва от банката до построяването на касовия център.

„ Все още не е ясно колко души ще работят в новия касов център, но се предполага, че ще бъдат ангажирани между 150 и 200 човека. В момента в стария касов център БНБ в центъра на Пловдив работят двадесетина човека, но заради желанието на Народнатабанка да обслужва тук цяла Южна България екипът ще трябва да се разшири значително”, каза още шефът на БНБ Димитър Радев.

„ След доста време на очакване на тази първа копка, тя вече е факт. Това е един много хубав проект. Преди около пет години заедно определихме мястото, на което се намираме в момента. То много хубаво и комуникативно, а проектът ще даде добавена стойност на целия район и заобикалящата среда. Благодарни сме на БНБ, че реши да предостави на общината и сградата на банката в центъра на града. Това е една сграда, по която се равнява ансамбъла по Главната на Пловдив и ние там имаме много интересни намерения”, каза кметът Иван Тотев.

Какво може да е бъдещето на невероятната сграда в сърцето на града, четете по-късно

Exit mobile version