Близалките с Альоша сред номинациите на наградите на WhATA

Серията сувенири, която включва още няколко оригинални артикула, е в категория Нормалност на годината

Няколко национални проекта, случили се и в Пловдив също попадат в положителни номинации

Пловдив се включва само с една, при това дизайнерска, номинация в престижните награди на архитектурния блог WhATA. Всяка година екипът архитекти раздава символични призове в различни категории, свързани с архитектура и дизайн. Номинациите могат да бъдат гласувани от публиката, като „награди“ се дават както от жури от блога, така и от самите потребители в интернет.

Серията сувенири „Пловдив за вкъщи“ бе създадена по повод Пловдив – Европейска столица на културата. Донякъде изненадващо, тъкмо в годината, в която градът носеше европейския приз, той получава номинация само за сувенирите. Сред тях най-известни станаха близалките с Альоша на дуото Мисирков/Богданов. Освен тях в серията сувенири имаше също чанти и калъфки с калдъръмен мотив, тефтери „Капана“ или ключодържател с къща от Стария град.

В категорията „Нормалност на годината“, блогът е поставил още няколко тенденции от 2019-а. Една от тях е три добри реставрации – на Стоян Стайновата къща в Казанлък, на Томбул джамия в Казанлък и на бивше военно окръжие в София. Като цяло се отчита, че темата за реставрациите влезе по-сериозно в обществения дебат.

С друга номинация са „Детските архитектурни работилници“. Групата работи активно както в София, така и много активно в Пловдив, като в рамките на Европейска столица на културата бяха проведени редица събития – както на Младежкия хълм, така и в Столипиново.

Друг проект, стъпил в ромски квартал – монтирането на централно отопление на няколко къщи в столичния Факултета от екипа Destructive Creation също е сред номинациите. Номинирани са също The Red Flat – музей на 80-те, редизайна на няколко спални вагона на БДЖ от ИКЕА и шеговитото клипче и снимки на ремонта на софийската улица „Иван Вазов“, редекориран като червен тенис корт.

Пловдивско участие има и в категория „Архитектурно събитие на годината“, частично в номинацията за серията събития по случай „100 години Баухаус“, организирани от Гьоте институт. Част от програмата се случи в Пловдив с изложба, дискусии, лекции и архитектурни обиколки.

Всички категории и номинирани може да видите от този линк.

Exit mobile version