Дунав преля в Будапеща

Дунав излезе от коритото си в Унгария, а водата заля кея и стигна до сградата на парламента в Будапеща. Както съобщава MTI, Дунав е наводнил долния кей в Пеща, а водата е стигнала до сградата на унгарския парламент, предава Vesti.bg.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви на пресконференция в четвъртък, че ситуацията с наводненията все още е сериозна и трудна.

„Вниманието ни не трябва да отслабва дори след най-високото ниво на водата, защото след това може да има проблеми“, отбеляза премиерът.

Той добави, че се очаква наводнението да „напусне“ страната до средата на следващата седмица.

По австрийския участък от река Дунав не се разрешава плаване на кораби до второ нареждане след продължителния период на силни дъждове, обяви австрийското министерство на околната среда, защитата на климата и мобилността, цитирано от ДПА.

Части от реката последователно бяха затваряни, откакто започнаха наводненията миналия уикенд. Във вторник бе спряно корабоплаването и в граничния район с германската провинция Бавария.

Около 70 товарни и 70 пътнически кораба бяха блокирани в Австрия.

Дунав е затворен за корабоплаване, тъй като високото ниво на водата спада бавно след края на продължителните валежи. Според австрийското министерство увеличаването на температурата означава, че снегът, който падна в планините, ще започне да се топи, което провокира страхове от ново вдигане на речното ниво.

Властите все още не могат да направят оценка докога забраната за движение на кораби ще остане в сила.

Снимка: DD Geopolitics

Exit mobile version