Бившият завод Пулпудева става база за производство на свръхмодерна медицинска апаратура

Световният лидер BTL инвестира над 20 милиона в предприятието, което трябва да отвори врати след по-малко от две години

В него ще работят над 500 души висококвалифициран персонал, който изцяло разработва и произвежда  новите продукти на международната компания

Иво Дернев

Световният лидер в производството на високотехнологична медицинска апаратура BTL ще инвестира над 20 милиона лева в ново предприятие в Пловдив. То ще се намира на мястото на бившия завод Пулпудева край река Марица, който в момента се разрушава, за да започне строителството на модерната нова база. Тя трябва да отвори врати до две години и в нея ще работят повече от 500 души висококвалифициран персонал. Добрата новина дойде на днешната церемония в Дома на културата, в която зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи на изпълнителния директор на „БТЛ индъстрийз“ Георги Петков сертификат за Инвеститор Клас А.

„Тук, в центъра на града, след две години ще е готов нов завод за модерна техника, със супер чисто производство на чужда компания със 100 % български работници. Новият завод ще се простира на площ от 20 хиляди квадратни метра и ще произвежда най-новите продукти на BTL”, обяви водещият на събитието Максим Бехар.

BTL произвежда в Пловдив високотехнологично медицинско оборудване отдавна, като ръководството на компанията решава да разшири инвестицията си под тепетата с нова производствена база. В момента около 300 души работят в местния клон на международната компания, която оперира на шест континента, а 99,9 процента от пловдивската продукция се експортира.

„ Инвеститорът BTL от дълги години е в Пловдив и расте заедно с нашия град. Растежът им в града е знак как се развива Пловдив. Казвате, че тази инвестиция в центъра на Пловдив. Можете да наречете зоната около бившия завод Пулпудева център благодарение на работата, която сме свършили в последните осем години”, каза кметът Иван Тотев.

„Хубаво е, когато в Пловдив, в града, идват такива инвеститори. Ще имате пълен съпорт в бъдеще. Ето така, с такива инвестиции, Пловдив може да настигне София по доходи. Искаме да е град на млади хора, които се трудят и живеят тук”, каза кандидатът за кмет Здравко Димитров.

„Пловдив седи страхотно на европейската карта. Градът е познат в Европа като индустриален и културен център”, каза евродепутатът Емил Радев, който уважи церемонията в Дома на културата.

„Това е знаков ден за Пловдив. Градът се утвърди като индустриалната столица на България. Лидер по ниска безработица и липса на икономически неактивно население. Пловдив може да задържи своите граждани и своите кадри. Градът привлича знакови и високотехнологични инвестиции. Ще подкрепим BTL с инвестиция в инфраструктура”, подчерта зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„20 години влагаме всичките си усилия и цялото си сърце. Трудолюбието на екипа ни доведе до решението на собствениците на компанията да инвестират допълнително в Пловдив. Важно е да подчертаем, че всички хора в екипа са родени в Пловдив”, обясни изпълнителният директор на „БТЛ индъстрийз” Георги Петков.

„БТЛ индъстрийз“ е собственост на чешката компания BTL, която произвежда продукти в три медицински направления – кардиология, физиотерапия и естетична медицина. В рамките на групата цялото производство е базирано в Пловдив. От няколко години българското дружество има и инженерен екип в София, който прави разработка на част от новата апаратура. Чешката група има директни представителства в 55 държави по света, а в още толкова работи с дистрибутори. През 2018 г. компанията увеличи приходите си с почти 50% до 151.4 млн. лв., а печалбата й нарасна повече от три пъти до 32.8 млн. лв.

Exit mobile version