Архивите разказват: Ноември, 1989 г. (ГАЛЕРИЯ)

Лицата от годината на промяната преди три десетилетия  

Владимир Янев

Това е  една поредица от архивни снимки отпреди 30 години/1989-1990 г/. Тези снимки нямат никакви претенции. Някога те бяха част от новините на първа страница. Сега са само снимки от архива. Предполагам,че ще са интересни на някого. Поне на младото поколение, което израсна след тях и почти не помни онези дни.

1989 година започна обикновено. На 3 януари окръжният вестник „Отечествен глас“ излиза със следните заглавия… „Това е пътят“… „Постиженията не скриват проблемите“… „Останалото е работа“…

По-късно, на 19 януари, президента на Франция Франсоа Митеран посещава България и Пловдив. Това е първата визита на френски държавен глава в нашата страна. Придружаван от Тодор Живков той разгледа Братската могила, католическия храм „Свети Лудвиг“ и Старинен Пловдив. Първият ръководител на държавата видимо е доволен. В средата на годината на 5 и 6 юли Тодор Живков приема дипломатическия корпус в Смолян. Показва им новия център на града изграден от народната власт. На 22 август в Пловдив е открито Световното първенство по кану-каяк. Участват 33 държави. Една наистина спокойна година с исторически финал.

През тази година се провеждат и последните манифестации. По-късно през есента започна смяната на системата. Сега само архивните снимки могат да разказват за онези дни без излишни емоции.

 

Exit mobile version