Артефакти, открити при проучването на Западните пропилеи, внасят промяна в историята

Ахеолог Елена Кесякова: Тази култура, която в момента ние разкриваме и искаме да покажем на хората, не е римска. Тя е трако – римска

Екипът открил надпис, посветен на главното тракийско божество (СНИМКИ)

Някои от находките, открити по време на проучването на археологически обект Форум – Запад са уникални и внасят промени в историята на града. Ръководителят на екипа археолог Елена Кесякова съобщи, че са отрити много архитектурни елементи, сред които един цял капител и много фрагменти от колони.

Това ще позволи на реставраторите да пресъздадат колонадата, под която се е минавало на влизане в града.

„Това, което е изключително интересно, не само за историята на Форума, но и много важно за историята на града е открития надпис, посветен на главното тракийско божество – Херос,“ съобщи Кесякова.

До момента такъв надпис не е намиран, а той показва нещо, което ние пренебрегваме, смята тя. „Тази култура, която в момента ние разкриваме и искаме да покажем на хората не е римска, тя е по време на Римското владичство в Тракия, но това е Тракийска култура, местна и ние трябва да казваме трако-римска , а не римска.“

Според  реставраторите това е свидетелство за места тракийска култура, развила се по време на римското владичество в Тракия. В случая Херос е закрилял западните пропилей  на Форума.

Самите пропилеи са добре запазени и проучени в цялата им дълбочина и ширина. Ще се издигнат и три колони от по 7,20 метра, едната от тях – изцяло автентична, допълни реставратора Никола Стоянов.

Мащабните разкопки там започнаха през 2012 година.

Exit mobile version