Английската на пето място в класацията на най-добрите средни училища в страната

Седем пловдивски гимназии попаднаха в топ 100

Езикова гимназия „Пловдив” е на пето място в националната класация на 100-те най-добри средни училища. Тя е изготвена от колегите от Дневник на база резултатите от задължителния за всички ученици зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха близо 53 хил. ученици.

Седем пловдивски гимназии влизат в групата на най-елитните 100 училища в страната, като Английската е на пето място. При 265 изпитани на матурите ученици от ЕГ „Пловдив”, средния успех от зрелостните изпити е 5.50, сочат данните, които публикува Дневник на база информация на МОН за близо 1000 училища в страната. Очаквано предвид резултатите от последните години една трета от училищата в класацията с най-високи резултати по български език и литература са в София – общо 35, като сред първите 20 преобладават гимназиите с изучаване на чужди езици. Следва Пловдив със седем образователни институции в стотицата

На престижното 12 място в Топ 100 попада езикова гимназия „Иван Вазов”. Възпитаниците на Руската са постигнали среден успех 5.34. Математическата гимназия е на 21-во място със среден успех 5.24, а на 39-то е Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” със среден успех 5.09.

Националната търговска гимназия- Пловдив е на 53-то място в класацията с успех под 5- 4.99. Френската гимназия е на 62-ро място, а на 65-то място е частно училище „Дружба”.

Exit mobile version