Изложба показва 100 години полски дизайн в Пловдив

100 обекта от стъкло, порцелан, детски играчки и мебели разказват за 100-годишната традиция на поляците в обзавеждането и интериора

Постиженията на съвременната полска графика и традициите на полската илюстративна школа последните 100 години ще могат да се видят за пръв път в България в изложба. „АБВ на полския дизайн“ ще бъде открита на 21 юни от 18.00 часа в СКЛАД, като акцент в програмата на  Пловдив – Европейска столица на културата. Изложбата се състои от 100 предмета, 100 изображения и 100 разказа на 25 съвременни полски дизайнери. Посвещава се на стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша. Организирана е съвместно между Полски институт, София, Институт „Адам Мицкевич“ във Варшава и Фондация „Пловдив 2019“. Групата от представените визуални артисти в изложбата включва хора на различни етапи от своята кариера – опитни майстори на полската илюстраторска школа и от по-младото и средното поколение, отличени с награди по цял свят. Голяма част от артистите са художници на детски книги.

Освен мебели, стъкло и порцелан, традиционно свързвани с дизайна, сред стоте експоната са включени по-малко видими неща, като шрифтове, лога, детски играчки, локомотив, неон, безмоторен самолет, скутер, дори най-вкусния полски сладкиш – „Птиче мляко“ и каучуковия кръг на популярната игра „Ринго“. В изложбата съвременният полски дизайн е в компанията на предмети, считани вече за класически, също  уникати, обособили се като отделни произведения на изкуството и прототипи, никога не влезли в производство. Представени са и популярни предмети, използвани в ежедневието от поляците през последните 100 години.

Куратор на изложбата е полската журналистка и интериорен обучител Ева Соларж. Тя подрежда експонатите в хронологичен ред, който показва как определени теми и форми се появяват неизменно в хода на стогодишния период от историята на полския дизайн. Експозицията е насочена към широка публика, включително и към най-младите. Тя ще остане в Пловдив отворена за посетители до 28 юли.

Илюстратори, участващи в изложбата:

  1. Яцек Амброжевски
  2. Едгар Бонк
  3. Мачек Блажняк
  4. Катажина Богуцка
  5. Ада Бухолц
  6. Ивона Хмелевска
  7. Роберт Чайка
  8. Агата Дудек
  9. Емилия Джубак
  10. Малгожата Гуровска
  11. Моника Ханулак
  12. Марта Игнерска
  13. Тимек Йежерски
  14. Павел Йонца
  15. Агата Крулак
  16. Гражка Ланге
  17. Патрик Могилницки
  18. Пьотр Млодоженец
  19. Анна Немерко
  20. Ола Непсуй
  21. Мариана Оклеяк
  22. Павел Павлак
  23. Давид Риски
  24. Мариана Штима
  25. Ола Волданска-Плочинска
Exit mobile version