Добрата новина: Събраха 2600 лева в подкрепа на семействата с деца с аутизъм само за 3 дни

Над 250 души подкрепиха инициативата на фондация „Елия”, като закупиха картата „Оцвети Пловдив“ в Co-working пространството на Котка и Мишка

Нещо много интересно и благородно се случи тази година на Капана Фест 2018, в Co-working пространството на Котка и Мишка . Само за три дни благородна инициатива събра 2600 лева в подкрепа на семействата с деца с аутизъм. Това се случи благодарение на факта, че в Квартала на творческите индустрии за първи път своето място намери Фондация „Елия“, неправителствена организация, която работи в подкрепа на семействата в България, които отглеждат деца с аутизъм. Фондацията е учредена преди 2 години от Веселина и Станислав Стоянови и е посветена на тяхната дъщеря, Елия, която на 2-годишна възраст е диагностицирана с детски аутизъм.

Ако сте посетили Капана в периода 28-30 септември, може би сте забелязали в района около „Котка и мишка“ приветливи и усмихнати хора да продават една карта за оцветяване с името „Оцвети Пловдив“. Това бяха служителите на пловдивския холдинг Стабил Груп, които доброволно подкрепяха не една, а две каузи едновременно. Първата – Кампанията на Фондация „Елия“ с името „Общуваме заедно“, която се осъществява в подкрепа на българските семейства с деца с аутизъм. Втората – популяризирането на картата за оцветяване „Оцвети Пловдив“, която е посветена на Града под Тепетата и неговите забележителности. Картата е изработена от Сдружение „Българска история“ с финансовата подкрепа на холдинга „Стабил Груп“. Това е третата подобна карта, която Сдружение „Българска история“ реализира, след като вече има издадени за забележителностите на България и на София.

Служители от „Стабил Груп“, както и приятели на фондация „Елия“ предлагаха картата „Оцвети Пловдив“ сред гостите на Капана Фест, като всички събрани средства от продажбите, в размер на повече от 2600 лв., ще бъдат дарени на фондацията в подкрепа на кампанията „Общуваме заедно“.  Нейната крайна цел е да снабди близо 100 български семейства, които отглеждат деца с аутизъм, с визуални материали за по-лесно общуване. Тези материали включват: комуникационна папка, комуникационни карти и приложение за смартфон. Разработени са съвместно с речево-говорен патолог от Австралия, както и с партньори от Холандия.

В следващия етап на кампанията, ще се работи по-обстойно по визията и съдържанието на всички материали. В този процес, който ще продължи от 15.10 до 15.01, ще се включат както хора от фондация „Елия“, така и служители от „Стабил Груп“. От януари до март 2019 г. материалите ще се изработват.

Крайната цел на кампанията е да се създадат поне 100 комуникационни папки за семейства, които отглеждат деца с аутизъм, и още 30 за нуждите на центрове и ресурсни кабинети, които работят с деца със специални потребности.

На 02 април, 2019 г., Деня на информираност за аутизма, ще се проведе практически семинар, на който ще се представят визуалните помощни средства и начина им на употреба. На семинара ще бъдат поканени всички семействата и организации, които ще използват комуникационните материали. Водещи на семинара ще бъдат специалисти, които да запознаят аудиторията с начините за въвеждане и използване на визуалните материали.

Семейства, които искат да получат комуникационните материали, ще могат да заявят своето желание предварително чрез специален формуляр, който фондация „Елия“ ще оповести през март 2019 г.

 

Exit mobile version