Бум на децата под 7 години пристрастени към мобилни устройства

В яслата и в детската градина прекалено често имат достъп до телефон, таблет или друга модерна джаджа

Все повече родители на деца под 7-годишна възраст търсят консултация с детски психолог и психотерапевт заради това, че детето им е вманиачено по използването на умни устройства. Децата в яслата и в детската градина прекалено често имат достъп до телефон, таблет  или друга модерна джаджа, което носи със себе си много негативни последици.

„Децата много бързо се научават да използват умните устройства, но и много бързо се пристрастяват към тях до степен на дигитална наркомания. Често те отказват да играят с връстници, да общуват с възрастните, да се хранят без пред тях да има екран, да заспиват без устройство, други се събуждат посред нощ, за да приемат „дозата“ си от клипчета в YouTube “ – твърди детският психолог и координатор на Дружеството на психолоите Теодора Пампулова. „Повечето родители се примиряват, че не могат да ограничат детето да използва телефона, тъй като това е свързано с изключително бурно недоволство от страна на детето. Това от своя страна допълнително усложнява ситуацията. Много семейства обаче дори не осъзнават наличието на проблема, тъй като докато детето е пред устройството не вдига шум и не прави бели.“

Децата до 7 годишна възраст са изключително уязвими от негативните влияния на умните устройства и от достъпа до интернет. Често в кабинетите на психолозите се появяват семейства, чиито деца са на 4-5 години и не могат да говорят. Оказва се обаче, че под влияние на интернет и каналите за видеосподеляне детето може да общува само на чужд език – най-често английски.

Специалистите съветват детето до 2-годишна възраст да няма никакъв достъп до телефон или таблет, а децата до 7 години – да използват устройство най-много по 1 час дневно, но никога точно преди сън.

Exit mobile version