Какво да правим в Пловдив (31.08 – 05.09)

Тази седмица Пловдив е изкуство

Снимка: Даниела Калчева

Младежки хълм
30 август – 1 септември

31 август

Ostava Live

Остава ще празнуват своята 27-годишнина в Пловдив. Концертът ще бъде придружен с промо на книга за групата „АЗ ОСТАВА“.

Бар „Конюшните“
Билети: предварителна продажба в Ивентим: 10 лв.
На място: 15 лв.
Врати отварят:  19:30 часа
Начало: 20:30 часа

YokoLove b2b Varola at BALLY CLUB

В последната събота от месец август Varola и YokoLove ще ни представят перфектна музикална селекция, за да сте идеално настроени на вълната на грууви ритмите. Музикалният им стил е олицетворение на дълбоката и изпълнена с любов страна на новото deep/tech звучене. В тяхната селекция ще чуете мелодичен и вокален Deep/Tech с дълбоки бас линии, преминаващ през ритмичен и динамичен Groovy Tech, понякога с испански и ориенталски елементи достигащ до Underground и Tech House звучене.

Клуб „Бали“
22 часа

1 септември

Night Invasion

Нощна инвазия от музика, вдъхновена от цветовете и звуците на Япония. Музика за танцуване от всички времена, селектирана от Irmenac за парти продължението по случай откриването на проекта „+7 HOURS“.

Клуб „Фарго“
21 часа

Поетика на образа Национални есенни изложби Пловдив 2019

Националните есенни изложби се откриват тази недела в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив. Те са едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част културния календар на града-  форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където публиката обичайно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно десет самостоятелни изложби, което прави Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

Тазгодишните изложби ще се проведат под надслова Поетика на образа. Този проблемен фокус представлява максимално широка творческа платформа, свързана с възможностите за произвеждане на художествени значения. Тази перспектива засяга авторовите намерения, изразните средства и медии, насочени към изграждането на комплекса на образната цялост. Но поетиката на образа засяга също наблюдателите – тя отдавна е и резултат от постиженията на зрителите, които разполагат видяното в хоризонта на своите очаквания и разбиране. В този смисъл поетиката на образа се съдържа в комуникацията между създатели и потребители на образи: „как е направен“ разговаря непосредствено с „как е разбран“.

1 – 30 септември
Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив

2 септември

Албер Камю и синьото куче

Камю никак не ни е чужд и много, ама много ще се радваме да го споделим заедно.

Ще си говорим за „Чужденецът“, „Митът за Сизиф“, сборника „Лято“, живота му и разбира се, абсурдността на съществуването. Абсурдът е навсякъде, най-вече вътре в нас.

Coffee&Gallery Cu29
19 часа

Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019

На 2 септември 2019г. в 18.00 ч. се открива националната изложба „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019“. Тя ще е и първата експозиция, подредена в новата Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32. Куратори на проекта са художниците доц. Румен Жеков, преподавател по живопис в АМТИИ – Пловдив, и доц. д-р Красимир Русев, преподавател във ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“.

Експозицията съдържа творби, които са сред най-добрите постижения в областта на минималистичната живопис от последните 75 години. Включени са 37 български автори от страната и чужбина (Германия, Бразилия и САЩ). Изложбата ще бъде открита от проф. д-р Свилен Стефанов.

Кураторите мотивират интереса си към темата така:

„През 1934 година големият български изкуствовед Кирил Кръстев прави опит да формулира минимализма като философия и да създаде манифест на това течение в изкуството. Тази инициатива остава неразбрана за времето си и както казва Петър Увалиев: ,,Това е изпуснат шанс да се намесим в процесите на световното изкуство“. Този опит остава спорадичен и до момента няма друг такъв за изследване на тази материя, както и не са организирани изложби и форуми по посочената тематика.“

Р.Жеков и К.Русев определят проявата като наследник на поредица изложби, сред които: ,,Живописта на 90-те“ (2001) с куратор Руен Руенов, „Неразказаната българска абстракция“ и ,,Спорът за реалността“ (2017) с куратори Петер Цанев и Станислав Памукчиев, които си поставят сложната задача да покажат и в последствие да архивират тези процеси и тенденциите в българското изобразително изкуство.

Авторите на изложбения проект „Минимализмът в българската живопис 1944 – 2019“ работят върху теоретична разработка, която цели да систематизира процеса на развитие и спецификата на минималистичната живопис в България.

В изложбата са представени творби от фондовете на Софийска градска художествена галерия, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, ХГ – Добрич и частни колекции и ще може да се види до 29.09.2019г., а в този период са предвидени и лекции пред студентска аудитория на тема съвременно изкуство.

Изложбена зала 2019
2 – 29 септември

3 септември

Кусама – Безкрайност

Филмът е посветен на Яйой Кусама (род. 1929 г.) – една от най-успешните съвременни художнички в света. В изкуството си, Кусама не се ограничава само до една художествена форма, а създава картини, скулптури, инсталации, пише поезия и романи. В личния си и професионален живот, тя е трябвало да преодолее много препятствия: израснала е в Япония по време на Втората световна война в едно проблемно семейство, с властен баща и потискана майка. Нездравата семейна атмосфера се отразява на психиката й за цял живот. В професионалните артистични среди пък се сблъсква с предразсъдъци, с расизъм и сексизъм.
Осъзнавайки, че талантът й няма да бъде оценен в родината й, младата Яйой Кусама заминава за САЩ, опитвайки се да направи професионална кариера в Ню Йорк. Работи упорито, създава произведения в новаторски стил, постепенно добива известност и скандална слава: художничката участва в антивоенни демонстрации, прави опит за самоубийство. Проблеми я съпътстват и в личния живот. Затова решава да се завърне в Япония. Но в родината й никой не я очаква. Тя отново е неизвестна, самотна, неразбрана. Ще успее ли художничката да получи заслуженото признание? Може ли едно пълноценно творчество да се съчетае с психическо разстройство?

Филмът се излъчва в рамките на „Art. No borders. Plovdiv“ – 25-то издание на Седмица на съвременното изкуство, проект на Сдружение „Изкуство днес“.

Lucky Дом на киното
19 часа

5 септември

Представяне на второто издание на книгата „Пловдив най най най“

Първото издание на „Пловдив най най най“ се яви на пазара през 2012 година като оригинална енциклопедия за най-важните неща в Пловдив. Тогава беше странно как авторът е намерил цели 180 факта, в които Пловдив блести като лидер в различни времена и категории. Днес, 7 години след появата на заглавието, авторът Николай Илчевски ни поднася 354 приза „най“ свързани с Пловдив в солидно второ издание.

Няма как пловдивчанинът да не се възторгне, когато прочете за първата професионална театрална трупа в България, сформирана в града. Която заминава на турне в София и основава и там подобна – да не изостава столицата от времената.

В Пловдив, като столица на Източна Румелия, се строи сградата на първия български университет. Тя е завършена и е на един исторически миг от откриването на първия ВУЗ в България, когато се случва Съединението. Тогава пловдивчани решават, че по би отивало на столицата на обединена България да открие първото висше школо и … настаняват в построената сграда една от гимназиите си.

Защо в Пловдив за първи път се честват братята Кирил и Методий…? Коя е първата църква в България, която не е строена на мястото на бивша такава, а със специален ферман от Високата порта? Кой е строил най-големия Амфитеатър на Балканите? Кога се вдигна първата часовникова кула в Източна Европа? Защо и как корабчето „Ангел Кънчев“ заплува на средата на Пловдив, а не в Русе? Къде трябваше да бъде в България копието на австрийския замък Шонбрун? Защо Годар дойде и направи първия полет с балон в страната в Пловдив, а не другаде? Кой бе собственикът на първия автомобил под хълмовете? Кога и как легендарният „Булгаралпин“ смая посетителите на френския град Кан? Как така пловдивчани направиха първата работническа стачка в целия Източен блок по време на тежкия сталинизъм? Коя е църквата изписана само с ликовете на възрожденци, вместо на светии? Какво направи цар Калоян при второто си влизане във Филипополис? Коя е първата българка, изкачила Еверест? Каква бе Марица, когато бе огромна и плавателна? Колко са били всъщност хълмовете на Пловдив? Как градът на хълмовете започна да прави първите пури в България?

Толкова много въпроси…! И една книга, която отговаря на всички тях. И на повече!
Чрез „ПЛОВДИВ НАЙ- НАЙ- НАЙ“ сега и най-хрисимият пловдивчанин вече има 354 причини да се гордее, че живее именно тук. В най-стария град на Европа. В най-духовния!

– Далина Добрева, издателство „Алитеа“

Галерия Капана
19 часа

Изложба „Страсти“ на Вежди Рашидов

От 5 септември до 15 октомври 2019 г. Градска художествена галерия – Пловдив ще покаже експозицията „Страсти“, представяща Вежди Рашидов като творец, но също така и като колекционер. На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век – част от голямата лична колекция, която артистът събира с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. Негови авторски рисунки, скулптури и акварели ще бъдат подредени на втория етаж в галерията.

Ако качествата на богатото му творчество и международната му известност са добре познати, то пристрастеността към колекциониране на произведения на изкуството до неотдавана оставаше скрита за широката публика. Картините са на автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия. С години произведенията са издирвани, купувани, реставрирани, докато назрее моментът да се срещнат с българските почитатели на изкуството.

Оценка на качествата на скулптора Вежди Рашидов още през 80-те години на 20 век дава прочутият му колега със световно признание Сезар Балдачини: „….Той е човек с невероятен темперамент…с такава сила и заряд…Това, което прави, е прекрасно…

докоснато от експресионизма… Той носи у себе си всичко най-необходимо за един велик творец….Очевидно е колко много културни слоеве присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време“.

Артистът Вежди Рашидов е въздействащ и разпознаваем не само в своите пластики. Неговите „екстравагантни деформации на формата“ (проф. Аксиния Джурова) са отличими в рисунките и акварелите му. По повод работата си с различни техники и материал той подчертава: „…Много често си задавам въпроса: „Кой материал е по-удачен?“ Всеки материал е толкова деликатен, колкото е деликатна мисълта на човека. Ако материал и мисъл могат да се покрият, тогава се получава наистина едно произведение. И то сериозно.“

Градска художествена галерия
5 септември – 15 октомври

Exit mobile version