КОНПИ обяви приватизацията на „Каолин” за незаконна

Под обстрел

Комисията претендира за 199 051 065,19 лв. от издателят на Дневник и Капитал, личният незаконен приход бил 14 млн. лв.

Иво Прокопиев: КОНПИ е бухалка. Има натиск от главния прокурор

Източник: CLUBZ.BG

Снимка: Веселин БоришевКомисията за отмемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) обяви, че приватизацията на "Каолин" АД от далечната 1999 година е била незаконна. Това е и основната причина за поискания запор на имущество на Иво Прокопиев, съпругата му, три компании, на които той е собственик, и фондация "Граждански медии". Това се разбра от думите на председателя на комисията Пламен Димитров. Запорът и бъдещият иск срещу Прокопиев и дружествата му са за над 199 млн. лв., като разминаването в личните приходи и разходи на самия Прокопиев е 14 млн. лв., твърди проверяващият орган.

От експозето на Пламен Димитров стана ясно, че 150 млн. лв. от "голямата" сума, която КОПНИ претендира, са от продажбата на "Каолин" АД през 2012 г. Въпросният доход и имущество според КОНПИ са нерегламентирани, защото комисията е открила, че самото придобиване на "Каолин" е било такова – пред 1999 година. Инспекторите, които са рабтили по проверката – Иванка Начева и Ваня Бързачка, разказваха как точно са установили нарушения в приватизационната процедура, а Димитров на свой ред обясни, че проверка на органа, който следи приватизационните сделки по закон – Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, е установила, че няма нарушения. Нямало и как да е друго, щом самата агенция е участвала в приватизационната сделка.

От думите на Иванка Бързачка се разбра, че произходът на средствата на Иво Прокопиев и дружествата е ясен, но не е законен. Тя изброи сумите като разбивки – за какво претендира КОНПИ, като в повечето случаи става дума за преводи на средства към Прокопиев или негови дружества от "Каолин" АД до продажбата на компанията през 2015 г.
Пламен Димитров се оплака от "безпрецедентен натиск" от Иво Прокопиев чрез медии с цел да се повлияе на работата на КОНПИ, обяви, че е имало теч на класифицирана информация от комисията и това също било без прецедент. Част от информацията е била манипулирана – например, че има запор на дружества, отнасящи се до медиите, които Прокопиев издава. По думите на Димитров това не е вярно – запор има на "Соларпро холдинг" АД, която държи 13,4% от акциите на "Икономедия".
"Запорът на акции пречи на продажбата, но не и на работата на медиите", декларира шефът на КОНПИ.

Иво Прокопиев: КОНПИ е бухалка. Има натиск от главния прокурор

"Тук сме да кажем истината. Една държавна институция се ползва като бухалка за репресия. Целта на тези атаки – да бъде подчинена редакционната политика на “Капитал” и “Дневник”. Тези атаки започнаха от 2009 г."

Така издателят Иво Прокопиев започна отговорите си по твърденията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) в залата на БТА. На същото място говори и Пламен Димитров – председател на КОНПИ, с част от екипа си, като от изложението им се разбра, че комисията иска и е получила от Бургаския окръжен съд обезпечение за запор на имущество за 199 млн. лв., че сделката за придобиване на "Каолин" още през 1999 година била незаконна и че незаконното имущество е заради финанси, идвали от предимно от "Каолин".

Прокопиев заяви, че нищо от изнесеното от КОНПИ не е истина.

"Това са дребни мошениства, целящи смут, натиск и шок в работата на изданията на "Икономедия", заяви издателят. Той заяви, че е информирал премиера Бойко Борисов за опита на институциите за репресия, но той не е реагирал. Допусна още, че не е изключено върху председателя на КОНПИ Пламен Димитров да е указан натиск от главния прокурор Сотир Цацаров за започване на производство за запор и отнемане на имущество.

Прокопиев, а и адвокатът му Георги Атанасов припомниха, че няма как да е вярно твърдението на КОНПИ, че придобиването на "Каолин" през 1999 г. да е незаконно – дело за приватизацията на дружеството е приключило на три инстанции през 2004 г. с оправдателни присъди.

Издателят заяви още, че няма как КОНПИ за установи разминаване в доходите и разходите на семейството му и на него самия – пълни данъчни проверки на него и на съпругата му Галя Прокопиева са извършени към края на 2013 г. и те са установили не само съответствие между доходи и имущество, а и излишък, стана ясно от експозето.

Адвокат Атанасов обясни, че ще сезира компетентните органи дали Пламен Димитров днес не е нарушил Закона за защита на класифицираната информация, защото документите по преписката срещ Прокопиев са засекретени лично от него със заповед от деня , в който КОНПИ образува производството за запор на имущество – 15 ноември. Той разясни и защо е засекретена информацията – грифът значи, че съдът няма право да предоставя данни, в това число и на адвоката на ответниците, че той няма првво да води записки и да ги носи ссъ себе си по предявените материали и т.н. Въпросните документи били 150 страници искане, 27 класьора "доказателства", поставени в 4 кашона.

Адвокатът също спомена, че Лиляна Терзиева от КОНПИ е излязла с особено мнение по решението на комисията за образуване на преписка и производство. Прокопиев отрече да я познава, въпреки че внушението на Димитров по-рано бе, че въпросната дама е назначена от квотата на президента Росен Плевнелиев в КОНПИ. Правеха се намеци и за "теча на информация" към проверяваното лице.

Самият Прокопиев обаче обясни, че е разбрал, че се КОНПИ прави проверка на имуществото от интервю на Пламен Димитров от началото на годината за някой от вестниците на Делян Пеевски ("Телеграф" или "Монитор" – б.р.), качено в интернет. А не от "теч на информация".

„Да, България” и ДСБ: У нас се установява путински модел

ДСБ, Движение "Да, България", БЗНС, Зелените и ДЕОС оповестиха протестна декларация срещу действията на комисията за отнемане на имущество спрямо Иво Прокопиев – бизнесмен и издател на "Капитал" и "Дневник". В декларацията се казва, че "режимът на Пеевски-Борисов-Цацаров превръща КОНПИ в инструмент за репресия срещу свободата на медиите и словото". Според 5-те партии това е поредното действие, с което в България се установява сходен на путинския модел, който отрича върховенството на правото и го заменя с държавен криминалитет.

Партиите призовават ЕС да не си затваря очите пред поредното погазване на върховенството на правото у нас.

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.