Подтепето

гласове

08 Фев, 2018

Двуполюсна дискусията по оживяването на Старинен Пловдив

Една част от пловдивчани са против Трихълмието да заприлича на Капана

Други имат конструктивни идеи по въпроса

Мнения на пловдивчани за оживяването на Стария град, които се публикуват под кметския апел за събиране на идеи за бъдещето на архитектурно-историческия резерват са диаметрално противоположни. Припомняме, че в публичния си профил в социалната мрежа Facebook градоначалникът Иван Тотев оповести дискусия по темата и там започнаха да валят първите мнения и предложения.

Противниците на идеята твърдят, че не е необходимо Трихълмието да се превръща в зона с ресторанти, кафенета и клубове. „Да се напълни Стария град със заведения по подобие на Капана е много грозна идея,“ смята Мартин Колев.

Има обаче и пловдивчани, които подават интересни хрумвания. Ето няколко от първите два-три дни на онлайн дискусията.   

Петър Балинов: „Може би ако се организира уикенд фест в музеи и галерии комбиниран с интересни заведения с български привкус и традиции, стари занаяти завършващ с концерт на младите ни артисти в Античния театър би изглеждало интересно, разбира се организирано гъвкаво за туристите и хората с право на избор къде да ходят къде не с акцент на няколко основни неща и концерт накрая с комбиниран билет би изглеждало интересно, но ще трябват повече заведения за да се случи, сега са основно ресторанти, нищо специално...“

Антоанета Грозева: „Направете нещо за децата от музикалното училище за да свирят, пеят и танцуват на открити сцени и музикални матинета. В момента децата се изявяват в книжарница Хеликон на главната. Все пак имаме музикално училище в града, нека покажем какви таланти имаме.“

„Да има съоръжение за лесно предвижване на инвалиди,“ иска Люба Кръстева.

Припомняме, че инициативата на Община Пловдив да стартира дебат и „набиране на идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ – изпълнен с хора, събития и инициативи, които вече се превърнаха в традиционни“ бе обявена на профила на кмета в социалната мрежа.

Освен това новият директор на Старинен Пловдив има задача да се срещне с представители на живеещите и сдруженията на бизнеса в Стария град, за да проучи и техните нужди с цел повече инвестиции в резервата.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

06 Фев, 2018

Затварят ТИЦ-а в Стария град, става заведение

Събират идеи за „оживяване“ на Стария град от социалната мрежа

„Община Пловдив стартира дебат, обсъждане и набира идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ – изпълнен с хора, събития и инициативи, които вече се превърнаха в традиционни. Тогава попаднахме на хора – инициативни и реално работещи, с което „Капана“ стана една от емблемите на Пловдив.“ Това е цитат от публичния профил на кмета на Община Пловдив Иван Тотев, а публикацията е направена две седмици, след като лично той оповести избора си за нов шеф на Старинен Пловдив.

Припомняме, че при встъпването в длъжност на Йордан Илиев градоначалникът му вмени като първа задача да се срещне с бизнеса ...

» повече
15 Ян, 2018

Лично кметът е избрал новия директор на Стария град

Той трябва да направи видим Старинен Пловдив в европейско измерение

Концепцията е измислена от Иван Тотев и на този етап Йордан Илиев трябва да я осъществи

Новият директор на Старинен Пловдив Йордан Илиев е личен избор на кмета Иван Тотев. Това заяви самият градоначалник, представяйки Илиев на медиите.

„В Стария град година и нещо обяснявам какво трябва да се случи и започвам супер много да се изнервям. Не може да отвориш Трипадвайзер, на който и да е европейски град и да си купиш 100 продукта. Отваряш Пловдив и няма нищо вътре. Нещата  базово  започнаха супер много да ме дразнят и в личен план. Проведохме едни конкурс и на тоя конкурс има няма един човек, който точно това да ни разкаже ...

» повече