Двуполюсна дискусията по оживяването на Старинен Пловдив

Гласове

Една част от пловдивчани са против Трихълмието да заприлича на Капана

Други имат конструктивни идеи по въпроса

Мнения на пловдивчани за оживяването на Стария град, които се публикуват под кметския апел за събиране на идеи за бъдещето на архитектурно-историческия резерват са диаметрално противоположни. Припомняме, че в публичния си профил в социалната мрежа Facebook градоначалникът Иван Тотев оповести дискусия по темата и там започнаха да валят първите мнения и предложения.

Противниците на идеята твърдят, че не е необходимо Трихълмието да се превръща в зона с ресторанти, кафенета и клубове. „Да се напълни Стария град със заведения по подобие на Капана е много грозна идея,“ смята Мартин Колев.

Има обаче и пловдивчани, които подават интересни хрумвания. Ето няколко от първите два-три дни на онлайн дискусията.   

Петър Балинов: „Може би ако се организира уикенд фест в музеи и галерии комбиниран с интересни заведения с български привкус и традиции, стари занаяти завършващ с концерт на младите ни артисти в Античния театър би изглеждало интересно, разбира се организирано гъвкаво за туристите и хората с право на избор къде да ходят къде не с акцент на няколко основни неща и концерт накрая с комбиниран билет би изглеждало интересно, но ще трябват повече заведения за да се случи, сега са основно ресторанти, нищо специално…“

Антоанета Грозева: „Направете нещо за децата от музикалното училище за да свирят, пеят и танцуват на открити сцени и музикални матинета. В момента децата се изявяват в книжарница Хеликон на главната. Все пак имаме музикално училище в града, нека покажем какви таланти имаме.“

„Да има съоръжение за лесно предвижване на инвалиди,“ иска Люба Кръстева.

Припомняме, че инициативата на Община Пловдив да стартира дебат и „набиране на идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ – изпълнен с хора, събития и инициативи, които вече се превърнаха в традиционни“ бе обявена на профила на кмета в социалната мрежа.

Освен това новият директор на Старинен Пловдив има задача да се срещне с представители на живеещите и сдруженията на бизнеса в Стария град, за да проучи и техните нужди с цел повече инвестиции в резервата.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.