Лично кметът е избрал новия директор на Стария град

Градът

Той трябва да направи видим Старинен Пловдив в европейско измерение

Концепцията е измислена от Иван Тотев и на този етап Йордан Илиев трябва да я осъществи

Новият директор на Старинен Пловдив Йордан Илиев е личен избор на кмета Иван Тотев. Това заяви самият градоначалник, представяйки Илиев на медиите.

„В Стария град година и нещо обяснявам какво трябва да се случи и започвам супер много да се изнервям. Не може да отвориш Трипадвайзер, на който и да е европейски град и да си купиш 100 продукта. Отваряш Пловдив и няма нищо вътре. Нещата  базово  започнаха супер много да ме дразнят и в личен план. Проведохме едни конкурс и на тоя конкурс има няма един човек, който точно това да ни разкаже „Как Стария град ще стане видим в европейско измерение?  Как някой, който си взима самолета от Франкфурт, отива и си купува услуги още от Франкфурт на летището?“ Никой това не ни го разказа. Всеки говори едни концепции, които са общи, а ние искаме конкретни политики – как да се продават билети от ТИЦ-овете, как ще се работи с хората, които са на консигнация, какви нови продукти ще се правят, как ще се работи с фондация „Пловдив 2019“, какви събития ще правим там… Няма да връзваме мартенички или на Първи юни да събираме децата – това е хубаво, но това са кръжоци, а ние търсим нещо по-голямо,“ обясни смяната на директори Тотев.

Кметът добави, че му остават още две години и се спрял на Йордан Илиев, защото  според него той има капацитет и ще се справи. Тотев се обърнал към него с думите: „ти няма да ги измислиш тези неща, защото аз съм ги мислил вече 8 години. Сядаме, обясняваме ти ги и ти трябва да ги изпълняваш, а пък като ти дойдат едни идеи пак хубаво.“  

Засега Илиев ще е изпълнител, но от него се очаква след два месеца да дава конкретни идеи, поясни кметът.

Йордан Илиев е роден в Пловдив, завършва Хуманитарната гимназия, после българска филология и журналистика в ПУ. През последните 6 години е заместник-кмет в администрацията на район „Тракия“.  От днес кадърът на ГЕРБ поема ръководството на Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“, който вече е в една структура с ОП „Туризъм“. Илиев поема поста от временно изпълняващия длъжността Минко Кафтански, който пък зае мястото на изтеглената за зам.-кмет по културата, а по-късно и зам.-министър Амелия Гешева.

Илиев благодари за предоставената му възможност и гласувано доверие. Той разказа, че през последната седмица усилено се е запознавал с документация на АИР. „102 000 хиляди посетители през 2016 г. и  112 хиляди за 2017-а, като приходите са 492 хил. лв. Приходът изглежда голям като цифра, но ако се разхвърли спрямо посещаемостта има много още какво да се желае. Според мен е напълно реално да се вдигнат приходите,“ коментира Йордан Илиев.

Предстои му да направи оглед на къщите в Стария град и да се занимае приоритетно през тази година с  ремонта на Къща Ламартин, добави Тотев. Илиев ще разчита на дългогодишните служители и по-младите с иновативни идеи.

„Не смея да твърдя, че владея добре езици. Учил съм английски, френски, руски, старобългарски, старогръцки и латински. Мога да ползвам английски, руски и да кажем френски- учил съм го само 8 години, но нямам самочувствието да кажа, че съм добре владеещ,“ така отговори Илиев на журналистически въпрос по повод изискването в проваления конкурс за директор да се владеят два западни езика.

Споделете ни във:

12 thoughts on “Лично кметът е избрал новия директор на Стария град

  1. Ами, Тотев, обясни и на хората да знаят какво ще се прави! Планира, а не оттук- оттам и – и Старият град пак спи! Душа се иска, Тотев, не само партийни некадърници!

  2. Че той целият Пловдив вече е видим в Европа и света! Ти сега Старият град ще правиш! Гледай какво правят онези работливи мравки от туризма , дето то закри. Или не ти е удобно да гледаш как трупаш активи на техен гръ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.