АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Сграда на всички държавни институции, а не на Голяма община, проектират на парцела на бул.“Никола Вапцаров“ 

Идеята разясни кметът на Пловдив Здравко Димитров 

Както ви съобщихме по-рано, изменение на ПУП на голям свободен парцел срещу къпалнята Нептун на бул. „Никола Вапцаров” предизвика ново напрежение сред жителите на Кючук Париж. Хората в района ни сигнализираха притеснени, че тази административна стъпка ще даде зелен светофар на поредното застрояване на празен имот в непосредствена близост до два големи блока в Южен.

Журналистическата ни проверка показа, че въпросният държавен имот е една от обсъжданите опции за преместване на Голяма Община от историческата сграда на площада „Стефан Стамболов“ №1. Днес репортер на Под тепето попита кмета Здравко Димитров дали желанието на областната управа за изменение на ПУП-а съвпада с намеренията му да премести администрацията от центъра на града.

„На държавен терен няма как да построим сграда на Голяма община. Там имаме идея да съберем всички държавни структури“, заяви кметът.  

По думите на Димитров, филиалите на държавните институции в Пловдив плащат около 1 млн лева на година за наеми. Градоначалникът аргументира идеята с факта, че е хубаво когато даден гражданин има работа с институциите, да може на едно място да бъде обслужен.

Здравко Димитров отбеляза, че същото важи и за Общината, чиято администрация в момента се помещава на 8 места в града.

Припомняме, че теренът е с площ 3.233 декара и предвиден за инженерен корпус и общежитие. С решение на ЕСУТ на община Пловдив от 6 ноември 2019 г. предназначението му се променя и става за жилищно застрояване и обществено обслужване, а искането е на Областна администрация.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

  1. Тази сграда ще приютява храненици и паразити ,,които чрез гласуване на човешката гилдия са спечелили ОСКАР за цели 4 години в Пловдив и които ще усвояват всякакви финансови средства и от Европа и от такива като нас дарители

  2. Тоя кмет съвсем изкуфя. Държавните институции са проблем на здравка, а не на здравко. Та какво разбира бившият бакшиш под гражданин да бъде обслужен на едно място от държавните институции. Гражданите имат вземане даване най вече с общинските некадърници, а е с държавните. И какво е това жилищно застрояване което предлага в изменения статут. Да разбираме, че наши хора ще вдигнат неколко билдинга с апартаментчета за продан, нали.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина