АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Ново напрежение в Кючук Париж заради изменение на ПУП на парцел с лице към бул. „Никола Вапцаров”

Имотът е държавен, сменят предназначението му  от „ инженерен корпус и общежитие” на „жилищно застрояване и обществено обслужване”

Проект за застрояване засега няма. Това е една от опциите за преместване на Голяма Община от историческата сграда на площада „Стефан Стамболов“ №1

Изменение на ПУП на голям свободен парцел срещу къпалнята Нептун на бул. „Никола Вапцаров” предизвика ново напрежение сред жителите на Кючук Париж. Наши читатели алармират, че преди няколко дни са получили съобщение за постъпилия проект за изменение на ПУП за имот с обща площ от 3,2 декара, който в момента представлява затревено пространство с лице към булеварда, в близост до кръстовището му с ул. „Братя Бъкстон”. Хората в района са притеснени, че тази административна стъпка ще даде зелен светофар на поредното застрояване на празен имот в непосредствена близост до два големи блока в Южен.

„ Това ли са мерките за решаване на проблема с високите нива на замърсяване на въздуха в Пловдив , това ли са мерките за задълбочаващите се проблеми с паркирането и инфраструктурата в район Южен, а именно бетониране на останалите броящи се на пръсти , озеленени терени?”, питат читателите ни.

Оказа се, че въпросният парцел е държавен, а изменението на ПУП-а е активирано от областната администрация. От там са поискали промяна на предназначението на имота от „ инженерен корпус и общежитие” на „жилищно застрояване и обществено обслужване”. Това вече е факт с решение на ЕСУТ на община Пловдив от 6 ноември 2019 г. Въпреки че парцелът е затревен, той никога не е бил част от зелената система на града със съответния статут на зелена площ.  Засега няма проект, по който да се работи, нито движение на друга документация за евентуално застрояване на терена.

Под тепето научи от свои източници, че въпросният държавен имот е една от обсъжданите опции за преместване на Голяма Община от историческата сграда на площада „Стефан Стамболов“ №1. Дали желанието на областната управа за изменение на ПУП-а съвпада с намеренията на кмета Здравко Димитров да премести администрацията от центъра на града, предстои да разберем.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Мястото на Общината не е нито в Смирненски, нито в Кючук Париж, където ще чакаме по прелези и в задръствания, а в близост до Столипиново. Зико, като един високоинтелигентен кмет, трябва да оцени потенциала в това предложение.

  2. Гербопитеците вече стават крайно опасни за Пловдив и неговите жители! Събудете се и нека покажем, че сме по- силни от тези нагли калинки с апетит на крокодили .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина