АктуалноНовиниСъдТемида

Прокуратурата поиска условна присъда за д-р Димитров, убил крадец-рецидивист

Докторът: Всичко стана много бързо, защитавах живота си!

Делото се решава днес

Пловдивската прокуратура поиска условно наказание за д-р Иван Димитров. Според внесения на 4 февруари 2019 г. обвинителен акт спрямо него е повдигнато обвинение за това, че на 2 март 2018 г. умишлено е умъртвил Жоро Джевизов, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана – престъпление по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс. Доктор Димитров е предаден на съд и за това, че на 2 март 2018 г. в Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

В пледоарията си прокурор Георги Пенев бе кратък. По думите му, превес в делото имат смекчаващите вината обстоятелства. От друга страна прокурорът поиска наказанието да не бъде изтърпяно реално.

„Жертвата е предизвикала обвиняемия. Бил е под влиянието на наркотични вещества – морфин. Хвърлял е предмети и нож по обвиняемия. Джевизов е обществено опасен и многократно осъждан“, заяви прокурор Пенев.

Тук се завърза остър спор между държавното обвинение и представителят на семейството на Плъха – адв. Красимир Елдъров.

„Прокуратурата е поставена в тази позиция, да пледира за неизбежна отбрана. От фактическата обстановка е очевидно, че не се касае за такава. На какво отгоре това снизхождение? Изсипа се една информация на медиите, че се надигнаха хората и протестираха,“ коментира адвокат Елдъров.

Той напомни, че някои медии са подали некоректна информация, според, която едва ли не децата и жената на доктора са били в дома по това време и техният живот е бил заплашен.

Спор в залата имаше и по веществените доказателства. Роднините на убития и докторът спореха за златно бижу – синджир с кръст. Според майката на Джевизов той бил негов, а д-р Димитров пък твърди,че това е негова вещ, подарена от майка му и баща му преди  20 години.

Стана ясно още, че оръжието на убийството е изчезнало. По думите на Красимир Елдъров, то може да е скрито нарочно. Докторът обаче признал, че го хвърлил в кош до УХТ и не е открито.

Защитата на доктора в лицето на адвокат Кутрянски заяви, че се касае за  неизбежна самоотбрана, а не както е по повдигнатото обвинение и поиска оправдателна присъда.

„От обвинителния акт и от фактическата обстановка, може да се направи извод, че липсват данни за превишаване на неизбежната отбрана. Плъха влиза да краде в 1. 30, дрогиран. Д-р Димитров слиза да провери какво става и го вижда. Предупреждава го устно, стреля във въздуха, но Джевизов го напада. Така той, за да съхрани живота си, защото Плъха е бил с нож, стреля по него. Въпреки това обаче, нападателят продължил да хвърля по него предмети… Ако обаче признаете за виновен клиентът ми, то молим за една условна присъда и то в минимален размер“, заяви в защитната си реч адв. Кутрянски.

В последните си думи към съда д-р Иван Димитров заяви още веднъж, че съжалява за случилото се.

„Всичко стана много бързо, защитавах живота си!“

Присъдата ще бъде произнесена в 17.30 часа в Окръжен съд – Пловдив.

 

Делото срещу д-р Димитров за убийството на рецидивиста Жоро Плъха отново не можа да стартира в Пловдивския съд

Режисьорът на „Дякон Левски“ Максим Генчев с… интересна версия за убийството на Жоро Плъха

Окръжна прокуратура – Пловдив изнесе факти от разследването на убийството на Жоро Плъха

Искат справедлива присъда за д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов- Плъха

Президентът да помилва д-р Димитров, поискаха протестиращите

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина