Подтепето

гласове

05 Мар, 2018

Президентът да помилва д-р Димитров, поискаха протестиращите

Протестиращите в подкрепа на арестувания за убийството на Жоро Плъха поискаха среща с дежурния прокурор в Пловдив (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Атака яхна протеста под тепетата

И хора от други градове излизат в защита на рентгенолога

Лекари, учители, бизнесмени, таксиметрови шофьори, художници, общински съветници, съседи на д-р Иван Димитров и стотици други пловдивчани, които го подкрепят, блокираха центъра на града за час днес.

Недоволните от задържането на медика се събраха пред сградата на Второ полицейско управление на ул.“Волга“ в Пловдив, скандирайки „Свобода за доктора!“. Самите протестиращи се преброиха към 2000-3000 души. Протестът се озвучаваше с микрофони, мегафони и тонколони, захранвани от акумулатор.

Пред събралото се хилядно множество говориха колеги и съседи на арестувания с повдигнато обвинение за предумишлено убийство на 38-годишния рецидивист, известен с прякора  Жоро Плъха, д-р Иван Димитров.  Хората апелираха управляващите да си зададат въпроса „какво е накарало един уважаван лекар, положил Хипократова клетва,  да вдигне пистолет срещу човек в дома му?“.  Сред  другите въпроси бяха:   

„Къде е другият крадец и защо полицията още не го е арестувала?

Защо Прокуратурата и Съда имат почивни дни?

Управници, как бихте реагирали, ако на масата беше заложен животът на вашите съпруги и деца?

Хора, трябва ли винаги да сме на улицата и да протестираме, за да бъдем чути?“

Един от ораторите попита дали има юристи на протеста и микрофонът бе даден на бившия депутат от Атака Павел Шопов, който не пропусна да каже, че партията е внасяла 3 пъти предложения за промяна в закона. „Аз самият писах за последно през 2011-а година. Нужна е промяна в института за неизбежната отбрана,“ заяви Шопов от трибуната пред стълбите на Второ РУП.

Чуха се искания президентът да приложи правото си на помилване.

Множеството се обяви за промяна в закона.  „Политиците трябва да променят закона у нас, така, както е в САЩ – влязат ли в дома ти да крадат, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това“, каза колега на д-р Димитров.

От сградата на полицията близо 2000 човека са се отправили към сградата на Прокуратурата на площад „Съединение“. От ОД на МВР – Пловдив се оказаха подготвени за такъв развой. Шествието бе предвождано от патрулна кола, а екипи на Пътна полиция веднага отцепиха булевардите „Васил Априлов“ и „Шести септември“.

 

Протестиращите пристигнаха на площада с искане да разговарят с дежурен прокурор за незабавно освобождение на д-р Иван Димитров. Откъм командването на гарнизона веднага пристигна група униформени от Жандармерията и застана на входа на Прокуратурата.

От сградата излезе дежурен охранител и поясни на протестиращите, че може да влезе само група от техни представители, при положение, че има жалба за извършено престъпление. Все пак организаторите на протеста успяха да се свържат с дежурния прокурор по телефона. Оказа се, че длъжността се изпълнява на повикване. По думите на Иван Иванов, който разговаря с нея, тя е заявила, че няма практика да реагира в почивни дни, което предизвика бурна реакция от протестиращите, тъй като д-р Димитров бе задържан именно в почивен ден. На това шествието започна да скандира „Оставка!“.

Естествено, до среща с дежурен прокурор не се стигна. Протестиращите заявиха, че всеки ден ще са на площад "Съединение" в 17:30 часа с искане за освобождаване на д-р Димитров.

Протест имаше днес по обяд и в Бургас пред сградата на съда.В 16 часа в София хора също излизат на протестно шествие.

  • 05 Мар, 2018 | iordanov
    doktora e ubil kradeca na ulicata a ne v doma mu zatova prokuraturata niama kak da go osvobodi
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

06 Мар, 2018

Прокуратурата решава дали обвиненият в убийство д-р Иван Димитров излиза от ареста

 

Лекарските съюзи в цялата страна подкрепят колегата си

За днес също има обявен протест в защита на д-р Димитров, той трябва да започне в часа, в който изтича 72-часовия му арест

Днес в 17.30 часа изтича първоначалната мярка за неотклонение на д-р Иван Димитров, който има наложено „задържане под стража“ за 72 часа с прокурорско постановление, съобщи неговият защитник адв. Георги Кутрянски. Очаква се днес Прокуратурата в Пловдив да  вземе решение дали ще бъде поискано постоянно задържане под стража за рентгенолога и ако това не стане, след този час д-р Димитров трябва да бъде освободен.

Припомняме, че на 3 март от Окръжна прокуратура - Пловдив съобщиха официално, че са повдигнали „обвинение на 48-годишен мъж с инициали И. Д. от град ...

» повече
05 Мар, 2018

Адвокат Георги Кутрянски е поел защитата на д-р Димитров

Защитникът: Клиентът ми е действал при самоотбрана, очаквам освобождаването му от ареста

И в момента законът е добър, смята адв. Кутрянски в отговор на въпрос за искането на разширяване на правата за неизбежната самоотбрана

Доктор Иван Димитров е действал при условията на неизбежна самоотбрана, заяви в интервю за радио Пловдив адвокат Георги Кутрянски, който е поел защитата на лекаря. Той не пожела да даде повече информация около самия инцидент, но се позова на информацията, която има от клиента си и на познаването на повечето от събраните доказателства.

Клиентът  ми е дал пълни обяснения, разпитани са много свидетели и предполагам сега прокуратурата обсъжда всички доказателства. До 17.30 утре, когато първоначалната мярка изтича, трябва да се вземе решение дали ще бъде ...

» повече
05 Мар, 2018

Различни организации се опитват да яхнат недоволните от задържането на д-р Димитров

Пълно неразбиране на закона демонстрираха някои от ораторите на протеста

Съседи и близки на арестувания лекар се разграничиха от част от говорещите пред множеството

Както винаги у нас един гледа сватба, а друг брадва, коментираха пред репортер на Под тепето колеги и близки на задържания с прокурорско постановление за 72 часа д-р Иван Димитров.

Съсед на семейството, който е сред организаторите на протеста, заяви че категорично се разграничава от изявленията на един от ораторите Иван Иванов, който нарече прокурора постановил задържането „мишка“ и напираше да влезе в прокуратурата.

Припомняме, че като председател на движение „Капитан Петко войвода“ Иванов доведе група от десетина свои привърженици на 12 ноември  на върха на Бунарджика, където развяха змена на сепариатистите в Източна Украйна от ...

» повече
05 Мар, 2018

Стотици се събират на протест в защита на д-р Димитров

Таксиметрови шофьори се включиха в шествието

Половин час преди началото на втория протест в защита на д-р Димитров, пред Второ РПУ продължават да прииждат хора. Стотици се събраха, за да изразят подкрепата си към лекаря, сред които баби и дядовци с детски колички. Тълпата се подгрява с песента на Петко войвода и Шуми Марица.

Протестиращите тръгнаха към Прокуратурата, настоявайки за незабавно освобождаване на д-р Димиртов и за промени в закона. Те призовават ръководителите на службите да не се оправдават с почивните дни. Към протеста се включиха и таксиметрови шофьори.

Очаквайте подробности.

» повече
04 Мар, 2018

Пловдивчани протестират в защита на лекаря, убил крадец

След като от прокуратурата съобщиха, че са повдигнали обвинения на задържания за убийство 48-годишен рентгенолог Иван Димитров, много хора призоваха приятелите си в социалните мрежи да подкрепят лекаря. Приятели, граждани и колеги на обвинения доктор се събраха на протест пред сградата на полицията в Пловдив тази сутрин в защита на д-р Иван Димитров.

Те заявиха, че той е защитавал дома и семейството си и са необходими законодателни промени при такива случаи.

Сутринта на 2 март върху капака на автомобил, паркиран в района на Областна администрациябе намерен трупа на познатия на полицията Жоро Джевизов - Плъха.

За деянието бе задържан Иван Димитров, който е неосъждан и не притежава разрешително за оръжие. Той е задържан за срок от 72 часа с постановление на ...

» повече