Президентът да помилва д-р Димитров, поискаха протестиращите

Гласове

Протестиращите в подкрепа на арестувания за убийството на Жоро Плъха поискаха среща с дежурния прокурор в Пловдив (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Атака яхна протеста под тепетата

И хора от други градове излизат в защита на рентгенолога

Лекари, учители, бизнесмени, таксиметрови шофьори, художници, общински съветници, съседи на д-р Иван Димитров и стотици други пловдивчани, които го подкрепят, блокираха центъра на града за час днес.

Недоволните от задържането на медика се събраха пред сградата на Второ полицейско управление на ул.“Волга“ в Пловдив, скандирайки „Свобода за доктора!“. Самите протестиращи се преброиха към 2000-3000 души. Протестът се озвучаваше с микрофони, мегафони и тонколони, захранвани от акумулатор.

Пред събралото се хилядно множество говориха колеги и съседи на арестувания с повдигнато обвинение за предумишлено убийство на 38-годишния рецидивист, известен с прякора  Жоро Плъха, д-р Иван Димитров.  Хората апелираха управляващите да си зададат въпроса „какво е накарало един уважаван лекар, положил Хипократова клетва,  да вдигне пистолет срещу човек в дома му?“.  Сред  другите въпроси бяха:   

„Къде е другият крадец и защо полицията още не го е арестувала?

Защо Прокуратурата и Съда имат почивни дни?

Управници, как бихте реагирали, ако на масата беше заложен животът на вашите съпруги и деца?

Хора, трябва ли винаги да сме на улицата и да протестираме, за да бъдем чути?“

Един от ораторите попита дали има юристи на протеста и микрофонът бе даден на бившия депутат от Атака Павел Шопов, който не пропусна да каже, че партията е внасяла 3 пъти предложения за промяна в закона. „Аз самият писах за последно през 2011-а година. Нужна е промяна в института за неизбежната отбрана,“ заяви Шопов от трибуната пред стълбите на Второ РУП.

Чуха се искания президентът да приложи правото си на помилване.

Множеството се обяви за промяна в закона.  „Политиците трябва да променят закона у нас, така, както е в САЩ – влязат ли в дома ти да крадат, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това“, каза колега на д-р Димитров.

От сградата на полицията близо 2000 човека са се отправили към сградата на Прокуратурата на площад „Съединение“. От ОД на МВР – Пловдив се оказаха подготвени за такъв развой. Шествието бе предвождано от патрулна кола, а екипи на Пътна полиция веднага отцепиха булевардите „Васил Априлов“ и „Шести септември“.

 

Протестиращите пристигнаха на площада с искане да разговарят с дежурен прокурор за незабавно освобождение на д-р Иван Димитров. Откъм командването на гарнизона веднага пристигна група униформени от Жандармерията и застана на входа на Прокуратурата.

От сградата излезе дежурен охранител и поясни на протестиращите, че може да влезе само група от техни представители, при положение, че има жалба за извършено престъпление. Все пак организаторите на протеста успяха да се свържат с дежурния прокурор по телефона. Оказа се, че длъжността се изпълнява на повикване. По думите на Иван Иванов, който разговаря с нея, тя е заявила, че няма практика да реагира в почивни дни, което предизвика бурна реакция от протестиращите, тъй като д-р Димитров бе задържан именно в почивен ден. На това шествието започна да скандира „Оставка!“.

Естествено, до среща с дежурен прокурор не се стигна. Протестиращите заявиха, че всеки ден ще са на площад "Съединение" в 17:30 часа с искане за освобождаване на д-р Димитров.

Протест имаше днес по обяд и в Бургас пред сградата на съда.В 16 часа в София хора също излизат на протестно шествие.

Споделете ни във:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.