ВМРО пак поиска оставката на Светлана Куюмджиева

Актуално Гласове Новини Политика

Кредитът на доверие към арт директора на „Пловдив 2019“ е изчерпан, след несъобразяването с решението на Об С за спиране на програма Наследство, категорични са воеводите под тепетата

ВМРО – Пловдив отново поиска оставката на артистичния директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Искането бе отправено на пресконференция на общинските съветници на партията. Този път настояването им е породено от факта, че Управителният съвет на Фондацията не се е съобразил с препоръката на местния парламент да спре програма „Наследство“.

Припомняме, че на първото си заседание, на 21 ноември, новоучреденият Общински съвет на Пловдив, който е и принципал на Фондацията, прие с безпрецедентно единодушие такова предложение на опозицията. И още, че при обявяването на програмата над 20 неправителствени организации, културни оператори и артисти отправиха писмо-протест до УС  на „Пловдив 2019“ срещу условията на конкурса и начина на финансиране.

По думите на регионалния председател на ВМРО Борислав Инчев „Пловдив 2019“, в лицето на Светлана Куюмджиева, е успяла да обедини срещу себе си всички общински съветници в града.

„Тя е с изчерпан кредит на доверие, защото подкрепя проекти, които са в пълно противоречие с християнските и българските ценности, които ние от ВМРО отстояваме. Обезпокоени сме от това какво да очакваме от закриващото събитие, защото стана ясно, че и то е поверено на нейния избор“, коментира Инчев.

Той припомни, че съветниците от партията във времето винаги са подкрепяли инициативата Европейска столица на културата – Пловдив 2019, но са били против откриващото събитие да е доминирано от чужди артисти, нямащи нищо общо с нашата българска идентичност.

„Вече подготвяме официално питане до кмета Здравко Димитров с няколко въпроса. Като първият е каква е неговата управленска и политическа оценка за работата на Светлана Куюмджиева като артистичен директор на Фондацията“, уточни градският лидер на воеводите.

Общинският съветник Стефан Послийски, който е и председател на Постоянната комисия по култура в местния парламент, разказа, че на заседанието на комисията миналата седмица, по повод подадените оставки на членове на УС, са били поканили изпълнителния директор на Пловдив 2019 Кирил Велчев, който винаги е бил на „топа на устата“, когато Фондацията е имала пререкания със съветниците. За тяхна голяма изненада с Велчев дошла и артдиректорката, чийто отговори се превърнали в „една голяма тирада“.

„Заявява ни се, че имало над 500 проекта. Благодаря, но ако сме заложили на количеството, а ни липсва качество, то това не е търсеният ефект,“ коментира Послийски.

По думите на Камен Шишманов „за всички е ясно, че ефектът не е постигнат, заради некачествено свършена работа и може би недостатъчна експертност.

На журналистически въпрос, ако Куюмджиева подаде оставка или бъде отстранена от работа, ВМРО има ли предложение за компетентен човек, който да поеме длъжността артистичен директор на ОФ „Пловдив 2019“, Инчев отговори отрицателно.

От Демократична България искат да се спре процедурата по програма „Наследство“ на Пловдив 2019

Спират отворената програма „Наследство“ на фондация Пловдив 2019

Творци питат какво се случва с програма „Наследство“ на Пловдив 2019

Повече от 20 културни оператори готвят проекти по Наследство

Докато няма официално решение на УС на Фондация Пловдив 2019 за промяна на срока, то действащият срок за кандидатстване по покана „Наследство” е 30.11.2019 г.

Споделете ни във:

3 коментара за “ВМРО пак поиска оставката на Светлана Куюмджиева

 1. СПРЕТЕ ХАЛТУРАТА
  2 декември, 2019 в 10:22 pm
  Повечето кандидацващи „Културски Операторци“ вече станаха ясни и известни с откровен Квази“артистичен“ КИЧ (=KITSCH=); като някои като „фондация“ ЕДНО („Пловдив За ЕДНО“ = бившото Sofia Design Week, Sofia Architecture Week, Sofia Dance Week) НЯМАТ ПРАВО ДА ДРАПАТ ЗА ОБЩИНСКИ ПАРИ ЩОМ СА ФОНДАЦИЯ (а обратно, очакваме да допринасят; остава да пращаме фондове и към Колегата СОРОС).
  Неуволняемата „артистична директорка“ следваше да я махнат веднага щом се издъни с блокиране на булеварда с насилването на дечицата ни с „ние сме всички цветове“ през януари; вместо това тя цица ДИРЕКТОРСКА ЗАПЛАТА твърде дълги месеци.
  Стига!
  2019 свърши! Айде няма нужда по инерция да се суркаме из културоподобни СИВИ ПОТОЦИ до безкрайност; Софийската „СЕДМИЦА“ докога ще ни е на врата, а? А?
  Зико, опомнете се, изтрезнявайте, освестете се и спрете изг7зиците!
  –––––
  5 за 4 ООД – Сурьозно? ФОНДАЦИЯ ТЪМНО-БЯЛАТА КУТИЯ?
  2 декември, 2019 в 10:42 pm
  ЩЕНИЯТА КРАЙ НЯМАТ: „…По-големият процент кандидати желаят развитие и в двете години…“ КАКВИ ДВЕ ГОДИНИ, МА КАКИНОТО, Я КАРАЙ БЕЗ КРАЙ, ЗАВИНАГИ.
  КВАРТАЛ ТВОРЧЕСКИ „ИНДУСТРИИ“ ВЕЧЕ СМЕ СИ ЗАФОРМИЛИ (КРЪЧМА ДО КРЪЧМА, А СИ БЕШЕ ПОЛЕЗНА ЗАНАЯТЧИЙСКА ЧАРШИЯ; ПИТАЙТЕ АРХ. ТОНИ ТОПАЛОВА ТАКА ЛИ СИ Я ПРЕДСТАВЯШЕ КАТО Я СПАСЯВАШЕ?) = ТА ЕТО СЕГА И С ФОНДАЦИИ КАТО СЕ ОБЗАВЕДЕМ – АМИ КОЙ КАТО НАС…
  –––––––
  „фондация“ следва да благоТВОРИ, а не обратното – проверете!
  3 декември, 2019 в 4:25 pm
  Никоя ФОНДАЦИЯ не може да иска народни ПАРИ. Самата дума -проверете в енциклопедията- означава БлагоТВОРИтелност КЪМ НАРОДЕЦА, а не обратното.
  Цит.: “…обратно, очакваме да допринасят; остава да пращаме фондове и към Колегата СОРОС..” казва коментар = ами точно, “Фондация ОТВОРЕНИ изкуства” са тъкмо израстък от неговото “ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО”, там колко години едни каки позирВат и цицат, а? Нещо друго да сте видяли освен перверзии там? #КОЙ подписа заповед за назначение на Меката Китка Асан Асанов за ДИРЕКТОР на ЕДНО? С каква заплата и откъде и с какви функции и кого да директирВа? Да продуктира какъв Продукт? Ами да го храни тогава, без да занимава Общината. Сдружение “ПрезКупЗаГрош” ли? “5за4 с Ограничена Отговорност” ли?
  Пловдивчаните сме БУДАЛИ ама само до едно положение.
  След Диктатурата на инджинеринг ИМПЕРИАЛиста нека се коригираме, не може по инерция. Който стратегира как 2019 щяла ЕСК да вегетира завинаги -вместо да се запретне за нещо градивно, полезно, практично- си прави сметки БЕЗ КРЪЧМАРЯ.
  Която изкуствена блондинка им ги е наобещавала разните благинки нека бъде разследвана и ако не е крала както Шефа й, а само под масата недоказуеми ръкостискания, то ЩЕТИ по недобросъвестност и некадърност няма начин да не се намерят. Милионни.
  Трите милиона “МелинаМ” са ОБЩИНСКИ и Общината има катастрофален бюджет и ДУПКИ за закърпване (или греша, нямало ли да удвояват ДАНЪЦИТЕ?)
  ПолитБюро като няма, Фондации и Агитки и Сдружения са СВОБОДНИ, ура!
  –––––––
  AMERICA FOR BULGARIA FOUNDATION остава на сухо!
  3 декември, 2019 в 6:14 pm
  Е как,
  АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ФОНДАЦИЯ нима ще остане „на сухо“?
  Някое и друго наше милионче да не им харижем за т’вачка – он’вачка?
  Що за ФОНДАЦИЯ са тия, щом не искат Народна Паричка?
  Или не бяха ли същите дето се казваха USAID и бяха Орган на Външното им Министерство преди време, т.е. на Държавния Департмент, сиреч ДЪРЖАВЕН – в зле разклатената им „държавност“?
  Бате ТРЪМП още ли не ги е забелязал, та да врътне и това кранче както умее?
  Саръевите палят свещици . . .
  Ш-ш-шт!
  ––––––
  „WRONG EVENTS“ ООД ARE VERY, VERY WRONG
  3 декември, 2019 в 6:34 pm
  „Уронг ИвенЦ“ ООД пък са върха на подигравката срещу пловдивскио БУДАЛА Заспал Муйко В Сламата.
  Преведено за когото (оти ингилизки нЕма откАде он да назнайва, демек…!) гласи:
  СБЪРКАНИ МЕРОПРИЯТИЯ.
  Колтурничкото за ГРЕШНИ СЛУЧКИ.
  Ама са МНОГО, МНОГО В ГРЕШКА като заглавие на ООД за пред ОСъвета.
  ‘Оди дрОби Зеле -както казваме в Коньовица = Go Chop Cabbage!

 2. След ЕСК2019 -повтарям, 2019- „длъжността“ изгасва. Заедно с ГОДИНАТА.
  Няма такова нещо. Няма такава „длъжност“ (завинаги?).
  СИНЕКУРА няма, на мой гръб / твой / наш / данъкоплатски.
  Цит.: „…Шишманов „за всички е ясно, че ефектът не е постигнат, заради некачествено свършена работа и може би недостатъчна експертност.“
  НЕКОМПЕТЕНТНОСТ е думата, вместо тромавото „недоекспертност“, майна.
  НЕДОБРОСЪВЕСТ също, доста много.

 3. тея шебеци за чеп не стават, да върщат заплатите за 4 години назад, тоя мишок инчев една плочка не е сменил в южен, гьонсурата плякан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.