Зловредният софтуер – глобалните тенденции през 2024 година

Кибератаките по имейл са нараснали с 293% през първата половина на 2024 година, спрямо същия период на 2023 г., пише Technews. Това показва нов доклад за тенденциите в разпространението на зловреден софтуер, изготвен от компанията за киберзащита Acronis. Същевременно, броят на засечените случаи на рансъмуер е нараснал с 32% от Q4’2023 до Q1’2024, сочи анализът, съставен на база проследяване на над един милион уникални крайни Windows устройства от 15 ключови държави по света. 

Рансъмуерът продължава да бъде сериозна заплаха за малките и средните предприятия, особено в критични сектори като държавен и здравеопазване. През първото тримесечие на 2024 г. Acronis наблюдава 10 нови рансъмуер групи, които заедно са осъществили 84 кибератаки в световен мащаб, като най-активни сред тях са били LockBit, Black Basta и PLAY, които са отговорни за 35% от атаките.

Пейзаж на заплахите в глобален план:

Тенденции в киберсигурността през първата половина на 2024:

Тенденции при рансъмуеъра:

Атаки срещу доставчици на управляеми услуги:

Фишинг и имейл атаки:

Използване на изкуствен интелект:

„В резултат на нарастващия обем и сложност на киберзаплахите, които продължаваме да откриваме, е изключително важно доставчиците на управляеми услуги да притежават цялостен подход за защита на данните, системите и уникалните цифрови инфраструктури на своите клиенти”, коментира данните Ирина Артиоли, автор на доклада и евангелист по киберсигурност в Acronis.

„За да бъдат ефективни, им препоръчваме да внедрят цялостна стратегия за сигурност”.

Exit mobile version