Зеленски в готовност да преговаря за статута на Донецк, Луганск и Кримския полуостров

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази готовност да преговаря за статута на отцепилите се две източни области и за Кримския полуостров, анексиран от Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Пред американската телевизия Ей Би Си (ABC) Зеленски снощи ясно даде да се разбере, че няма да отстъпи пред искането на Москва да признае независимостта на самообявилите се „народни републики“ със столици Донецк и Луганск, както и руския суверенитет върху Крим. „Готов съм за диалог, но не сме готови за капитулация“, заяви той. По думите му „може да се обсъжда и да се намери компромис как ще живеят тези територии“.

Зеленски отново призова руския президента Владимир Путин да преговаря директно. Путин трябва да започне да разговаря, трябва да се започне диалог, а не „да се живее в информационен балон без кислород“, каза той.

Украинският президент заяви днес още, че Западът не е изпълнил обещанията си да защити страната му от руските бомби. „Тринадесет дни слушаме обещания. Тринадесет дни ни казват, че ще ни помогнат в небето, че ще ни дадат самолети, че ще ни ги доставят“, казва украинският Зеленски във видеозапис, публикуван в Телеграм.

 

Exit mobile version