WWF ще помага на най-уязвимите групи в прехода към нисковъглеродна икономика

Нов доклад призовава за спешни и мащабни реформи в Европа

Мащабът и темпото на действията, които трябва да предприеме Европа, за да смекчи негативните ефекти от климатичните промени като не допусне изостряне на социалните неравенства, са безпрецедентни. Това се посочва в новия доклад на WWF „Справедливият път напред“, който очертава спешната необходимост от преход към нисковъглеродно бъдеще и устойчива икономика. В контекста на тези предизвикателства WWF България започва работа по проекта BioJust, който цели да подкрепи най-уязвимите домакинства в преминаването им към устойчиво потребление на енергия.

Авторите на доклада са категорични, че Европа се нуждае от незабавна и координирана трансформация във всички сектори на икономиката. Според тях само по този начин ще съумеем да запазим средата, която днес сме приели за даденост – чист въздух, енергийна независимост, топли домове и здрави екосистеми, като избегнем най-лошите последици от изменението на климата върху продоволствената сигурност, здравето и поминъка. Експертите обаче предупреждават, че освен екологична, съществува и социална гледна точка.

„Нисковъглеродната икономика ще подобри цялостното благосъстояние на обществото. Ще заживеем в по-чиста и по-уютна среда, а много граждани ще намерят нови възможности за бизнес и кариери. В същото време обаче преходът рискува да постави значителна част от населението в неравностойно положение. По-възрастните хора и тези с по-ниски доходи ще се адаптират по-сложно. Затова е важно преходът да се случи по един справедлив за всички начин и да не изоставяме тези, които имат нужда от подкрепа“, призовава Теодора Пенева, старши експерт „Климат и енергия“ във WWF.

Основни препоръки в доклада

Според авторите на анализа имаме нужда от:

Какво прави WWF?

На фона на открояващите се предизвикателства на енергийния преход WWF ще работи на две нива за подобряване състоянието на хората, засегнати от него. Проектът BioJust ще се разгърне в три държави – България, Румъния и Унгария, като с научно-базирани препоръки, експертни събития и редовни срещи с представители на местните и националните власти, той цели да повлияе върху формирането на стратегическите документи в сектора. WWF се стреми да даде своя принос в политиката за декарбонизация на сградния фонд и в подбора на финансовите инструменти, съпътстващи енергийния преход, така че те да работят по социално справедлив начин и с фокус върху най-уязвимите групи.

Освен това природозащитната организация ще подаде ръка на домакинствата в енергийна бедност, както и на тези, зависими от твърдо гориво, в преминаването им към сграден фонд с ниски емисии и ниско потребление на енергия. На терен специалистите на WWF ще предоставят инструменти за планиране, знания и набор от възможности на засегнатите домакинства, за да подпомогнат адаптацията им към условията на променящата се енергийна среда.

Проектът BioJust е финансиран по програма EUKI на Германското федерално министерство по икономическите и климатичните въпроси.

Exit mobile version