В АЕЦ Чернобил има ток

Охлаждащите системи функционират нормално

Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил е възстановено, което означава, че охлаждащите системи функционират нормално и нямат нужда от резервно захранване. Това съобщи украинското министерство на енергетиката онлайн късно вечерта на 13 март, цитирано от Свободна Европа.

Припомняме, че на 9 март украинският държавен регулатор обяви, че електрозахранването на АЕЦ „Чернобил“ е прекъснато, което увеличава риска от изтичане на радиация. Повредата по високоволтовия електропровод, захранващ станцията, е била нанесена по време на сраженията между силите на Украйна и Русия. Ядрената централа бе поставена под руски контрол веднага след нахлуването на руските войски в Украйна в края на февруари.

Ток се използва постоянно за охлаждане на радиоактивния отпадък, складиран под високотехнологичния саркофаг в Чернобил. Това продължи да се случва и след прекъсване на електрозахранването с помощта на резервни дизелови генератори, но украинските власти предупредиха, че има риск горивото за тях да свърши.

В събота руският енергиен регулатор „Росатом“ съобщи, че нейни специалисти работят по възстановяване на електроподаването след договорка с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Снимка: Maxar

Exit mobile version