Условна присъда за Ангел Захариев, убил жена си Нина в Пловдив

Апелативен съд – Пловдив отмени оправдателната присъда на Ангел Захариев за причиняване на смърт на съпругата му и го съди на 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок.

Делото е образувано по протест на прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив срещу присъда от 11.03.2024 г. на Окръжен съд – Пловдив, с която подсъдимият Захариев бе признат за невинен в това, да е причинил на съпругата си Нина Захариево, смърт по непредпазливост, настъпила на 10.02.2023 г., вследствие на умишлено нанесена от него на 07.02.2023 г. в квартал Кършияка в гр. Пловдив лека телесна повреда, изразила се в причиняване на болка и страдание, без разстройство на здравето.

Припомняме, че според държавното обвинение 40-годишният мъж е прилагал системен домашен тормоз върху 39-годишната си законна съпруга Нина, след като двамата употребявали големи количества алкохол. Първоначално досъдебното производство се водеше от Районна прокуратура – Пловдив за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие, но след смърта на жената, делото беше изпратено по компетентност на Окръжна прокуратура, с оглед на извършено по-тежко престъпление.

 При задържането криминално проявеният мъж направил самопризнания. Ангел Захариев прекара няколко месеца зад решетките и през септември 2023 г. беше освободен срещу гаранция от 2000 лева, заради превишаване на максималния срок за задържане „под стража“ по повдигнатите обвинения.

На днешното задесание съдия Васил Гатов от тричленния състав на апелативния съд подписа присъдата с особено мнение, тъй като смята, че подсъдимият трябва да бъде оправдан, защото съпругата му го е нападнала с юмруци, а той се е отбранявал. Според съдия Гатов подсъдимият е действал в условията на неизбежна отбрана, но не я надвишил.

Мнозинството от съдебния състав – Елена Захова-съдия-докладчик и съдия Милена Рангелова – приемат, че Захариев е причинил смъртта на пострадалата по непредпазливост вследствие, на нанесена лека телесна повреда, превишавайки пределите на неизбежната отбрана, като му определи условно наказание.

Присъдата на апелативния съд не е окончателна и подлежи на обжалване пред ВКС.

Exit mobile version