Тръмп е първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление

Съдебно жури в Ню Йорк призна бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп за виновен по всички повдигнати срещу него 34 обвинения по делото за фалшифициране на документи с цел прикриване на плащане към порно актрисата Сторми Даниелс. Съдията по делото ще произвесе присъдата на 11 юли, съобщава БНР

Доналд Тръмп заяви, че е невинен и че истинската присъда ще бъде произнесена на 5 ноември, когато са насрочени президентските избори.

Вестник Wall Street Journal сообщи, че през 2006г. Доналд Тръмп е бил в интимни отношения със Сторми Даниелс и че преди президентските избори през 2016г. ѝ е платил 130 000 долара, за да не разгласява връзката им. Твърди се, че Тръмп е предал парите чрез бившия си адвокат Майкъл Коен. Плащането е било оформено документално като съдебни разноски, което според прокуратурата е фалшификация.

Присъдата потапя САЩ в неизследвана територия преди президентските избори на 5 ноември, когато Тръмп, кандидатът на Републиканската партия, ще се опита да си върне Белия дом от президента демократ Джо Байдън.

Категоричната осъдителна присъда на Доналд Тръмп по съдебното дело за пари срещу мълчание доказва, че „никой не е над закона“, но няма да промени съществено динамиката на изборите на 5 ноември, каза Майкъл Тайлър, говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на осъдителната присъда.

„Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване“, добави Тайлър.

„Това беше позор. Това беше манипулиран процес, ръководен от противоречив съдия, който е корумпиран“, заяви бившият американски президент Доналд Тръмп след произнасянето на присъдата.

„Ще продължим да се борим. Ще се борим до края и ще победим. Истинската присъда ще бъде 5 ноември, от народа, каза Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън заяви: „Днес е срамен ден в американската история“.

Exit mobile version