Светлина в тунела в преговорите между Украйна и Русия

Има светлина в тунела в преговорите между Украйна и Русия в Истанбул, приключиха около 14.30 ч българско време.От Киев определиха днешните разговори като „трудни“, а от Москва отбелязаха, че има напредък.

Украйна е предложила на разговорите с Русия в Турция да приеме статут на неутралитет в замяна на гаранции за сигурността, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинските преговарящи, съобщава БТА.

Агенцията уточнява, че това означава, че страната няма да се присъединява към военни съюзи и няма да приема военни бази на своя територия.

Част от предложенията е и 15-годишен консултативен период за статута на анексирания Крим. Те ще бъдат отправени официално само в случай на пълно прекратяване на огъня, казаха украинските преговарящи пред репортери в Истанбул.

Това са най-подробните и конкретни предложения, обявени публично от Украйна, отбелязва Ройтерс. Те предвиждат и гаранции за сигурността, подобни на Член 5 от договора за колективна сигурност на НАТО.

Полша, Израел, Турция и Канада би могло да са сред потенциалните гаранти на сигурността на Украйна. „Ако успеем да консолидираме тези ключови разпоредби, и за нас това е най-важното, то тогава Украйна ще бъде в позиция да фиксира настоящия си статут на неядрена държава, която не е част от военен блок, под формата на постоянен неутралитет“, каза преговарящият Олександър Чалий. „Няма да приемаме военни бази и да разполагаме военни контингенти на наша територия, както и няма да влизаме във военно-политически съюзи“, заяви той на кадри, излъчени от украинската национална телевизия. „Военни учения на нашата територия ще бъдат провеждани със съгласието на държавите гаранти“, добави той.

Според украинските преговарящи настоящите предложения на страната им са достатъчно съдържателни, за да оправдаят провеждането на среща между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин. Очакваме отговора на Русия, подчертаха те.

Украински и руски преговарящи се срещнаха в Турция днес за първите преговори на живо от близо три седмици. Украйна се опитва да договори прекратяване на огъня без да компрометира своята териториална цялост и суверенитет, след като силите ѝ изтласкаха руската армия встрани от столицата Киев, отбелязва Ройтерс.

Русия получи в Истанбул от Украйна ясно формулирана позиция и предложения, които ще бъдат проучени и представени пред руското държавно ръководство. Това каза днес пред журналисти след края на руско-украинските преговори в турския мегаполис ръководителят на делегацията на Русия Владимир Медински, цитиран от ТАСС.

„Получихме от Украйна предложения за разглеждане, нейната ясно формулирана позиция за включването им в договор. Тези предложения ще бъдат разгледани в скоро време и ще бъдат представени на президента (Владимир Путин). Тогава ще бъда даден съответният ни отговор“, отбеляза Медински, който е помощник на Путин.

Ръководителят на руската делегация каза, че страната му е получила от Украйна писмени предложения, потвърждаващи нейния стремеж към неутрален и безядрен статут. По думите му предложенията включват отказ от производство и разполагане на всички видове оръжия за масово поразяване, както и забрана за разполагане на украинска територия на чуждестранни военни бази и войски.

Русия предлага да се проведе среща между президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Володимир Зеленски, едновременно с парафиране на договор между двете страни на ниво министри на външните работи, каза Медински.

„След днешния обстоен разговор съгласувахме и предлагаме решение, в съответствие с което срещата между държавните глави е възможна едновременно с парафиране на договор от външните министри, още повече че в момента на това парафиране и разглеждане на детайлите на договора е възможно обсъждане на различни политически нюанси и подробности“, отбеляза ръководителят на руската делегация.

„По този начин, при условие че работим бързо по договора и постигнем необходимите компромиси, възможността за сключване на мир ще стане много по-близка“, увери Медински. По думите му Украйна моли окончателното решение по договора с Русия да бъде прието на среща на държавните глави.

„Предложенията на Украйна предполагат, че Русия не възразява срещу приемането й в Европейския съюз“, каза Медински и добави, че предложенията на Киев по гаранциите за сигурност за Украйна не се разпростират върху територията на Крим, Севастопол и „отделни райони“ от Донбас. По думите му писмените предложения на Киев предполагат отказ от стремежи да си върне Крим и Севастопол по военен път, като те включват и списък на страните бъдещи гаранти на сигурността на Украйна.

Exit mobile version