Събарят красива стара двуетажна къща в центъра

На мястото предстои нов строеж в следващата година и половина

Красива стара къща с отлично запазени елементи – дограми, капаци на прозорците и др. – се събаря на Разпети петък. Големи машини захапаха сградата тази сутрин, след като от няколко дни тя бе оградена с предпазни ленти, а тротоарът – разкопан и недостъпен.

Двуетажната сграда се намира на ъгъла на улиците „Софроний Врачански“ и „Петко Каравелов“ в центъра на града и непосредствена близост до Малката главна. Къщата, вероятно на около 120 години, макар и не в перфектно състояние, изглеждаше в такова, което напълно позволява нейното опазване, но изглежда плановете на собствениците ѝ са други, несвързани с историята на града.

В следващата година и половина, според надписи около нея, се предвиждат строителни дейности и вероятно на това място ще се появи нова съвременна кооперация. Сградата не е декларирана като културна ценност.

На фасадата има миниатюрна скулптура на испанския съвременен артист Исак Кордал. Глинената фигурка е част от проекта на уличния художник от НОЩ 2017, в който той постави малки глинени фигурки на определени градски пространства.

Идеята му се казваше  Циментови затъмнения и в нея малки глинени хора си  взаимодействат с градската среда по начини, изследващи обществото, капитализма и абсурда и агонията на човешкото съществуване. Строителите на място обещаха да запазят фигурката при събарянето на къщата.

 

събарят стара къща в центъра
Exit mobile version