Специализираният експертен съвет реши: Складът на „Христо Ботев“ 51 става единичен паметник

За приключване на процедурата се изисква подписа на министъра на културата

Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство взе решение складът на бул. „Христо Ботев”51 да получи статут на единичен паметник на културата от местно значение. Това се случи след дълъг дебат в zoom, в който се включи и представител на собственика Кепитъл Холдинг Груп. Той поиска точката да бъде отложена, за да се запознаят инвеститорите с цялата административна преписка. Те са пуснали две възражения срещу процедурата- в НИНКН и Министерството на културата.

Съветът обаче реши да гласува точката и да защити сградата, която, по думите на представителя на инвеститорите, вече е съборена на 50 процента. В рамките на дебата бяха показани снимки от моментното състояние на сградата, на които се видя, че вътрешната част е наполовина съборена, работи се и по фасадите откъм бул. „Христо Ботев”, но в голямата си част те са здрави.

Затова и Специализираният съвет единодушно даде статут на вековната постройка. Прецени още, че до приключване на процедурата, за което се изисква подписа на министъра на културата,  не трябва да се извършват никакви дейности по сградата. Експертите решиха още по реда на ЗУТ да бъде входиран в общината проект за укрепване на фасадите.

Exit mobile version