Шедьовър на архитект Чинков се прости с красивите си дървени дограми

Красивата къща на ул. „Капитан Райчо“ вече е с обикновени PVC-профили

90-годишна красива къща, проектирана от архитект Боян Чинков, която до преди ден бе отлично запазена, вече е с подменени дограми. Къщата е издигната в началото на 30-те години на улица „Капитан Райчо“ на ъгъла с малката „Димчо Дебелянов“.

Тя е типичен проект на знаменития пловдивски архитект Боян Чинков от периода му между 1931 и 33 година. В къщите от този период често има хоризонтални акценти с профилна мазилка, отвесно продължение на прозорците. Периодът не само за Чинков, а изобщо за българската архитектура е типичен с премахването на декоративните орнаменти по фасадата, които понякога се пренасят на други части – огради, врати, профили на прозорци.

Тъкмо такъв е случаят с къщата на „Капитан Райчо“ със стругованата дървена дограма, акцент в дизайна на тази къща. Развитието на строителната техника и навлизащия стоманобетон позволява да се проектират ъглови прозорци, без там да има колона, и така да влиза повече светлина в помещенията. Именно на ъгловия прозорец бяха поставени дървените дограми на първия етаж. Сега те вече са заменени с обикновен PVC профил.

Запазената дограма на втория етаж

За щастие, на втория етаж на сградата дограмата все още е запазена и може да се направи сравнение между красивият запазен от десетилетия детайл и новите масови дограми.

Exit mobile version