Препостроиха съборената къща-бижу на улица Цар Асен

4 етажа от съвременна сграда захлупват възстановката на 100-годишната красавица

Само едно ъгълче от красивата стара сграда на улица „Цар Асен“ при кръстовището с „Г.М. Димитров“ оцеля автентично и ще живее, захлупено под 4 етажа съвременни материали. На финал е строителството на кооперацията, при което 100-годишната красавица беше разрушена. След почти пълното ѝ събаряне и намеса на Министерство на културата, все пак стените отвън на сградата бяха възстановени.

Възстановката от съвременни материали – много бетон, съвременна дограма и нови тухли, вместо автентични стари материали – използва за модел в екстериора останалото малко ъгълче по улица „Цар Асен“. Декорацията на старата къща е повторена, но само имитативно. Два от прозорците – централните по двете стари фасади – дори вече не са прозорци, а избити входове на нивото на тротоара.

Над тази имитация – копие на ненужно разрушената стара къща – се издига новата няколкоетажна постройка. Тя е в ярък контраст с първия етаж – тъмни прозорци и парапети, и тухлена облицовка. Очевидно се прави опит за разделение между съвременния строеж и старата красива сграда, но тя бе безвъзвратно разрушена и препостроена, също със съвременни материали, несвойствени за началото на миналия век. Новата сграда все пак е там и почти готова да посреща бъдещия си живот, като завинаги историята ѝ ще бъде запомнена.

Exit mobile version