Предлагат учебната година да се удължи с две седмици за учениците от 1 до 6 клас

Министерството на образованието планира учебната година да се удължи с две седмици за всички ученици от първи до шести клас. Това обяви просветният министърът Красимир Вълчев след обявеното днес пълно затваряне на училищата до 21 декември.

За 7. – 12. клас няма да има компенсаторен механизъм. Не искаме да навлизаме в юли, толкова ни е буферът, каза министърът.

Педагогическите съвети ще решат точно как да преструктурират организацията. Министърът подчерта, че при учениците от първи до четвърти клас дистанционното обучение не може да е ефективно. „Целта на допълнителните седмици е да се компенсират образователните дефицити, които ще бъдат натрупани и които вече са натрупани през миналата учебна година и първата карантина“, коментира Красимир Вълчев.

Той се надява пълното преустановяване на учебния процес да е до Нова година, а след това да има редуване на присъствено обучение с онлайн, ако е наложително.

Още 15 милиона лева ще бъдат дадени на училищата дезинфектанти, за машини за пречистване на въздуха, лаптопи и таблети, каза още министър Вълчев.

Exit mobile version